Projekt Arheološkog parka temelj je za daljnji razvoj turizma

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Iako je ove godine Ludbreg svoj Dan grada proslavio u tišini i bez javnih događanja, to ne znači da se u proteklih godinu dana u Ludbregu nije ništa događalo, naprotiv. Ludbreška gradska vlast na čelu s gradonačelnikom Dubravkom Bilićem u Centru Svijeta provela je i provodi brojne projekte koji imaju za cilj Ludbreg učiniti boljim gradom. Tako su se realizirali projekti koji su imali za cilj dodatno poboljšati kvalitetu života u Ludbregu, ali i grad učiniti atraktivnijim za gospodarstvenike i turizam.

– Samo novim idejama, ali i zajedničkim naporima svih nas, možemo ovaj grad učiniti još boljim, prepoznatljivim i uspješnijim. Ne samo u Hrvatskoj, nego i u cijeloj Europi – rekao je Dubravko Bilić i naveo da je jedan od najznačajnijih projekata u Ludbregu izgradnja Arheološkog parka, koji će završiti već ove godine.

Radovi na ovom značajnom projektu bliže se kraju, a on bi, ako ne bude izvanrednih situacija, mogao biti dogotovljen u rujnu.

– Projekt je za nas vrlo važan, jer će u potpunosti redefinirati turistički razvoj grada. Pokazali smo da prepoznajemo svoju prošlost, a iskoristit ćemo ovu raritetnu lokaciju i prikazati je kao turističku atrakciju. Sve to je temelj za daljnji  razvoj turističke ponude. Cilj nam je da Ludbreg na ovaj način, ali i razvojem vinskog turizma te izgradnjom biciklističkih staza i šetnica, predstavimo kao turistički biser sjevera Hrvatske – rekao je Dubravko Bilić.

Ozbiljnost ovog projekta vidi se i u činjenici da je vrijedan 20 milijuna kuna, a svojim završetkom svakako će pridonijeti da Ludbreg postane mjesto na kojem će ljudi, dakle turisti, redovito provoditi svoje slobodno vrijeme.

Važno je napomenuti da će se u sklopu ovog projekta urediti i Arheološki muzej.

– Ovo će biti lokacija kakve nema u bližoj okolici. Ludbreško arheološko nalazište dokazuje da je Ludbreg bio stari rimski grad koji se razvijao u neposrednoj blizini Varaždinskih Toplica, koje su u to vrijeme bile razvijeno naselje. Arheološki nalazi pokazuju da se tu već prije jednog tisućljeća živjelo   urbanim životom. Ovaj projekt pokazat će na koji je način funkcionirala zajednica u to davno doba. Vrlo je zanimljiv pronalazak mještana stare Iovie  koji je bio podvrgnut otvorenoj operaciji mozga, a još je zanimljivije da je taj pacijent preživio. Taj iznimno zanimljiv artefakt bit će dio postave. U okolici  Ludbrega, točnije u Martijancu, pronađena su rimska kola koja će također biti dio eksponata – rekao je Dubravko Bilić i dodao da je cilja Iovia projekta prikazati gostima činjenicu da se u Ludbregu već stoljećima odvija urbani život.

Još jedan vrijedan projekt provela je gradska vlast, za koji su također odobrena sredstva EU, a orijentiran je na hodočasničke rute. Radi se također o projektu  kojem je cilj nanovo i još jače usredotočiti se na turizam, a i na baštinu Ludbrega.

– Ludbreg je, poznato je, hodočasničko mjesto koje je priznato od Svete Stolice. U ovom projektu s mađarskim partnerima razvijat ćemo hodočasničku rutu sv. Martina. Taj svetac zaštitnik je župne crkve u susjednom Martijancu, u kojem je projekt Stope sv. Martina već realiziran. Tako ćemo povezati Ludbreg i mjesto u mađarskoj županiji Zala koje također nosi ime po sv. Martinu. Tamo postoji mala, ali iznimno stara crkva i hodočasničko mjesto u kojem se štuje sv. Martin – napomenuo je gradonačelnik Bilić koji je istaknuo da će kroz spomenuti projekt u Ludbregu izgraditi hodočasničku stazu dugu čak 20 kilometra, koja kreće iz centra Ludbrega, a potom prolazi kroz ludbreško svetište, pokraj spomenika sv. Vinka i nastavlja se do onoga posvećenog sv. Martinu u  Vinogradima Ludbreškim, a završava u autokampu, koji će se također izgraditi u sklopu ovog projekta. Plan je i u Ludbregu realizirati projekt kojem bi se dodatno uredio i opremio sadržaj dvorca Batthyany.

Što se tiče infrastrukture, pred Ludbregom su dva velika projekta, od kojih je jedan najveći u povijesti ludbreškog kraja.

Naime, već je potpisan ugovor, a najesen se očekuje početak radova na uvođenju širokopojasnog interneta. Radi se o projektu vrijednom 35 milijuna kuna, a ultrabrzi internet uvest će se na područje grad Ludbrega, ali i cijelo područje bivše općine Ludbreg. On će uvesti ludbreška gospodarstva, ali i građane, u svijet modernog digitalnog poslovanja s mogućnosću prijenosa vrlo velikih količina podataka u kratkom vremenu. Sve to dogodit će unutar dvije godine.  Građani mogu biti mirni jer su gotove i sve pripremne radnje oko najvećeg projekta u povijesti Ludbrega, aglomeracije.

– Mi smo sa svoje strane uspjeli sve napraviti zahvaljujući dobroj suradnji s Hrvatskim vodama, Varkomom, projektantima i izvođačima. Očekujemo da će resorno ministarstvo prihvatiti naš projekt vrijedan oko 450 milijuna kuna kao prioritetan kako bi se realizirao do kraja 2022. godine –  napomenuo je Dubravko Bilić i dodao da će ovaj megaprojekt građanima Ludbrega te općina Martijanec i Sveti Đurđ predstavljati velik dobitak, kako u infrastrukturnom, tako i u ekološkom smislu. Tako bi se nastavila i priča o ekologiji i zaštiti okoliša, koja je započela sanacijom odlagališta Meka.

Poznato je da je Ludbreg uvijek vrh svojih prioriteta stavljao na svoje najmlađe sugrađane, tako da se radi i na proširenju gradskog vrtića, a u planu je i izgradnja novoga privatnog vrtića.

– Ludbreg je Grad prijatelj djece i potrudili smo se da naši najmlađi imaju najbolje uvjete. Na raspolaganju su tri vrtića, jedan je u vlasništvu Grada te se projektom financiranim kroz EU fondove dograđuje i adaptira, što znači veći standard. Usluga ovog vrtića bit će u konačnici primjerenija ovom vremenu i usklađena sa zakonskim propisima koji su postavljeni pred nas. Dakle, imat ćemo veći standard s povećanim kapacitetom. Pokazali smo da se ne brinemo samo o djeci, već i o roditeljima koji imaju na raspolaganju jedan od najjeftinijih smještaja u vrtiću na području Varaždinske županije – naglasio je gradonačelnik te dodao da su zaposlenicima gradskog vrtića nedavno povećane plaće kako bi   bili što zadovoljniji te što je kvalitetnije moguće pristupili poslu.

Grad financira i svoje srednjoškolce i studente te je na godišnjoj razini za to izdvojio više od 300.000 kuna.

Ove godine u proračunu za rad udruga Grad je osigurao više od 400.000 kuna, a Ludbreg je napravio pravu malu revoluciju u financiranju udruga, koje sad moraju, da bi dobile gradski novac, ponuditi i konkretne projekte, što je udruge  potaklo da se prijavljuju i na druge izvore financiranja. Također, Grad sufinancira i poljoprivrednike te je u gradskom proračunu opet spremio 150.000 kuna poticaja za uzgoj svinja, a potiču se i uzgajivači cvijeća. Vrlo je uspješna i Poljoprivredna zadruga Ludbrešeki kraj, koja je u nekoliko godina postala  značajni „igrač“ te ima vrlo uspješnu suradnju s koprivničkom Podravkom.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI