Projekt Belupa i Ruđera Boškovića: Razvijat će posebnu hranu za oboljele

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

U zajedničkom istraživačko-razvojnom projektu vrijednom devet milijuna kuna, koji s 6,1 milijun kuna sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, stručnjaci Instituta Ruđer Bošković i Belupa razvijat će inovativne proizvode iz kategorije hrane za posebne medicinske potrebe. Znanstveno-industrijski multidisciplinarni tim tako će sljedeće tri godine razvijati nove formulacije kliničke prehrane namijenjene nutritivnoj potpori osoba koje se nalaze u riziku ili su oboljele od malnutricije, oboljelima od dijabetesa i onkološkim bolesnicima.

Većina financijskih sredstava uložit će se u istraživanje i razvoj novih formulacija, patentnu zaštitu te zapošljavanje novih stručnjaka. Inovativni iskorak koji se očekuje kao rezultat projekta je primjena suvremenih nutricionističkih principa u formulacije s novim senzorskim osobinama, prilagođenima našem podneblju i prehrambenim navikama građana. Procjenjuje se da čak 20 milijuna ljudi u EU pati od pothranjenosti, u bolnicama ona pogađa oko 40 posto pacijenata, a u umirovljeničkim domovima ta brojka doseže čak 60 posto.

Razlog tome je nedostatak javnozdravstvene strategije, obveznog provođenja procjene nutritivnog statusa kao dio rutinske prakse te edukacije liječnika i medicinskog osoblja o važnosti procjene nutritivne uhranjenosti pacijenata u bolnici kao i općenito u starijoj populaciji podložnoj problemu pothranjenosti. S druge pak strane, problemi povezani s neadekvatnom prehranom ubrajaju se među najznačajnije zdravstvene probleme u Hrvatskoj. Štoviše, vodeći uzroci smrti RH su bolesti srca i krvnih žila koje su izravno povezane s prehranom, dok je stopa dijabetesa 54,7 posto veća u RH nego u ostalim novim članicama Europske unije.

Procijenjeni troškovi liječenja bolesti povezanih s prehranom vrlo su visoki i predstavljaju značajan teret za hrvatsko gospodarstvo. Nadalje, malnutricija uzrokovana nepravodobnom i neadekvatnom nutritivnom terapijom zahvaća 20-60 posto bolničkih pacijenata. Brojne studije pokazuju da pravodobna i adekvatna nutritivna terapija doprinosi smanjenju broja dana provedenih u bolnici i broja ponovljenih hospitalizacija te posljedično smanjuje troškove zdravstvenog sustava. (zdravobudi.hr)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI