Projekt solarnog grada za energetsku neovisnost: Gradi se sunčana elektrana, moći će sudjelovati i građani

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Grad Križevci u zadnjih nekoliko godina postali su jedan od gradova predvodnika u Hrvatskoj kad je riječ o ulaganju u solarnu energiju. Provedena su već dva projekta koje su financirali građani, a sad kreću u realizaciju projekta u kojem bi se gradilo postrojenje jačine pet megawata. Želja je da 20 posto ovog projekta bude otvoreno za građane i njihova ulaganja.

– Projekt je trenutno u ishođenju osnovnih preduvjeta da bi se tako nešto gradilo, a to su Elaborat o tehničkom rješenju priključenja te Elaborat zaštite okoliša. Sljedeća faza bit će izrada glavnog projekta i ishođenje građevinske dozvole te pronalazak investitora, za što je zainteresiran i sam HEP, s kime je potpisan i sporazum – rekli su nam iz Grada te dodali i kako bi izgradnja mogla krenuti početkom 2021. godine te da će jedan dio financiranja biti ponuđen građanima.

Gradonačelnik Mario Rajn

– Ukupna snaga elektrane bit će nešto veća od pet megawata. Ako bi sve išlo prema planu s izradom dokumentacije, izgradnja bi trebala početi već iduće godine. Sam projekt izvodio bi se na južnom dijelu grada, na tzv. Trsteniku. Jedan dio financiranja elektrane bit će ponuđen i građanima, vjerojatno po sličnom modelu kao i dosadašnji Križevački sunčani krovovi na Razvojnom centru i tehnološkom parku i gradskoj knjižnici. Procjena je do jedne petine ukupne snage.

Konkretnije informacije bit će dostupne nakon izrade glavnog projekta, no u Gradu smatraju kako su ovakvi projekti ključni jer će pitanje energetike u sljedećim godinama biti od velikog značaja, a ovo je dio projekta kojim se želi postići energetska samodostatnost Križevaca do 2030. godine. Uz to, naglašavaju i kako je trenutna situacija s koronavirusom napravila velike probleme u gospodarstvu te kako je moguće da se dogodi još veći poremećaj na što lokalne zajednice moraju biti spreme i kad je u pitanju poljoprivreda i proizvodnja pa tako i električna energija, a upravo u tom smjeru idu Križevci ovim projektom kao i civilna inicijativa u Križevcima koja je osnovala lokalnu energetsku zadrugu.

Foto: Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI