Projekt u našem gradu: Radit će se Centar koji će biti dom za 30 ljudi

Đurđevačko Gradsko društvo osoba s invaliditetom krenulo je u realizaciju projekta Centar za osobe s invaliditetom vrijednog 15 milijuna kuna. Projektom koji se u stopostotnom iznosu financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj predviđeno je uređenje dijela nekadašnje zgrade gradske uprave u samom središtu Đurđevca koji će se iskoristiti za aktivnosti i stanovanje osoba s invaliditetom. Partneri u projektu su Grad Đurđevac i Centar za socijalnu skrb Đurđevac.

Ova je tema objavljena u utorak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Zahvaljujući projekt minimalno će 30 osoba dobiti novi dom te će im se uz povremenu stručnu i drugu pomoć omogućiti visoka razina neovisnog življenja i društvena integracija u urbanoj zoni okruženoj svim sadržajima.

– Raspisan je natječaj za izvođača radova koji je otvoren do idućeg ponedjeljka i ako neće biti žalbi, očekujemo da će radovi na obnovi zgrade krenuti krajem ove godine. Provedba projekta traje do svibnja 2023. godine i dotad bi se trebali useliti i prvi stanari – kaže Mirjana Šandor, tajnica Gradskog društva osoba s invaliditetom Đurđevac.

Kroz projekt se planira organizirati poludnevni i cjelodnevni boravak za osobe s invaliditetom, kao i kupnja vozila prilagođenog za prijevoz osoba s invaliditetom koji žive u okolnim naseljima.

– Usluga dnevnog boravka obuhvaća osiguran prijevoz, prehranu, rekreaciju, opću njegu, kreativno provođenje slobodnog vremena kroz kulturno-zabavne i sportske sadržaje, stjecanje novih vještina, neformalno druženje s drugim korisnicima te poslijepodnevni odmor. Ovim će se projektom znatno poboljšati kvaliteta života naših članova – kaže Mirjana Šandor.

Mirjana Šandor

Iz nekadašnje zgrade gradske uprave „iseljene“ su sve službe od kojih je većina smještena u novouređenoj nekadašnjoj zgradi policije u središtu grada, dok je Porezna uprava svoje urede preselila u Sloginu „plavu“ zgradu. I sjedište Gradskog društva osoba s invaliditetom preseljeno je u novouređenu zgradu policije.

– Naše su privremene prostorije na prvom katu nekadašnje zgrade policije i tu ćemo biti sve dok se ne uredi nekadašnja zgrada uprave – dodaje Mirjana Šandor.

Društvo je, dodaje ona, u suradnji s Hrvatskim savezom udruga cerebralne i dječje paralize počelo ponovno provoditi i program Klub Aktiv. U sklopu tog programa za članove Društva organiziraju se kreativne radionice uz korisna predavanja, terapijske vježbe u teretani hotela Picok te redovne posjete bazenima Cerine u Koprivnici.

– Svi zainteresirani članovi mogu se pridružiti programu Klub Aktiv, a prijaviti se mogu svakim radnim danom u našim privremenim prostorijama. I taj program znatno poboljšava kvalitetu života naših članova jer nudi aktivnosti koje su prilagođene njihovu stupnju invaliditeta – zaključila je Mirjana Šandor.

FOTO Darko Imbriša

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI