Projekt za sve pohvale: Naš grad dobit će pravu, pravcatu zvjezdarnicu!

Križevčanin Andrej Dundović i njegov kolega Petar Pavlović u suradnji s udrugom P.O.I.N.T. i Gradom Križevcima pokrenuli su nekoliko europskih projekata od kojih im je odobren jedan u vrijednosti od 1,8 milijuna, a rezultate drugog u vrijednosti od tri milijuna kuna još čekaju. Dodajmo kako je ovaj projekt prijavljen i na fond EU za oporavak, a predviđa se da bi ukupno koštao oko 11,2 milijuna kuna. No, Križevčani idu korak po korak.

Prvi dio sredstava utrošit će se na uređenje devastiranog prostora u gradskom vlasništvu, u kojem će održavati predavanja, radionice i razne aktivnosti koje trenutno provode u prostoru Pučkog učilišta, a ako rezultati drugog natječaja budu pozitivni, Križevci će dobiti zvjezdarnicu.

Andrej Dundović

– Sve je krenulo još 2017. godine kada je nastao idejni projekt kojim smo htjeli izgraditi kozmološki institut. Naime, kolega Petar Pavlović i ja bili smo zajedno na doktoratu u Hamburgu i nakon završetka nismo bili za nekakav standardan akademski put jer to zna potrajati, a mi smo se htjeli vratiti u Hrvatsku pa smo krenuli od nule s tim projektima – rekao je Dundović koji je završio teorijsku astrofiziku.

Dundović je rekao kako je zaposlenje na fakultetu bio drugi izbor pa su nakon informiranja smislili nekoliko europskih projekata i prijavili ih na natječaje. Kako je to sve potrajalo te su na rezultate čekali godinu dana, upisali su postdoktorate, Andrej u Italiji, a Petar u Indiji.

– Sve skupa potrajalo je malo i previše. Najviše smo tražili taj nekakav prostor jer za prijavu na natječaj mora postojati neki javni prostor. Idealan bi nam bio prostor bivšeg gradskog kina, ali moram reći da je Grad tu bio malo nejasan. Najprije su pristali, pa se predomislili i odlučili to prodati, a nama su ponudili evo ovaj prostor koji smo prihvatili i koji ćemo sada adaptirati. Sve ide u suradnji s udrugom P.O.I.N.T. koja nam je pružila podršku i koja je zapravo naš poslodavac jer se nismo mogli prijaviti na projekte kao fizičke osobe – pojasnio je Dundović.

Ovako bi izgledala zvjezdarnica

Nakon što je odobren projekt u iznosu od 1,8 milijuna kuna, što će biti dovoljno za adaptaciju dvije trećine zgrade, Andrej i Petar vratili su se u Hrvatsku i krenuli s aktivnostima. Osim adaptacije, sredstva se koriste i za održavanje raznih radionica također u suradnji s udrugom P.O.I.N.T. kao i udrugom Perzeidi.

– Krenuli smo s aktivnostima u studenom, ali nas je korona zatvorila pa smo većinu stavili na čekanje. Inače imamo programe za osnovnoškolce i to robotiku, za više razrede držim predavanja vezana uz prirodoslovlje, astronomiju, fiziku, povijest znanosti i slično, dok imamo i radionice za srednjoškolce i studente. Kako bismo sve skupa popularizirali, držimo i znanstveno-popularna predavanja za građane kao i neke izložbe te smo dodali komponentu obrazovanja za predstavnike organizacija civilnih društava vezanu uz digitalizaciju – nabrojao je Dundović.

Dodao je i kako su vrlo zadovoljni odazivom koji je posebno velik za robotiku. Naime, zbog dobrog financiranja od europskih fondova, u mogućnosti su ponuditi odlične predavače i materijale za polaznike, a da u isto vrijeme programi ostanu besplatni za sve. Uz radionice i adaptaciju cilj je dobiti dodatna tri milijuna sredstava u prijavljenom projektu koji bi značio adaptaciju posljednje trećine zgrade i izgradnju zvjezdarnice.

– Prvi cilj je do proljeća adaptirati ove dvije trećine za što smo uspjeli dodati sredstva, a nadamo se i popuštanju mjera kako bismo mogli nastaviti s radionicama uživo jer se ovako online pomalo gubi interes i nije isto. Dalje smo prijavili taj drugi projekt i čekamo rezultate, a ako budu pozitivni, napravit ćemo zvjezdarnicu za koju već postoji plan i idejni projekt – rekao je za kraj Dundović.

FOTO Nikola Wolf / POINT

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI