PROKLETO PUŠENJE Zašto od karcinoma u Podravini umire mnogo više muškaraca nego žena

Sve je više oboljelih od različitih vrsta karcinoma


Autor: podravski.hr — 22.01.2018. / 19:03 Aktualno

Odjel radiologije Opće bolnice u Koprivnici

Sve više ljudi obolijeva i umire od karcinoma, potvrđuju podaci Državnog zavoda za statistiku. Prema tim brojkama, u Koprivničko-križevačkoj županiji od raznih tumora lani su umrle 424 osobe – 241 muškarac i 183 žene. Godinu prije njih 409: 252 muškarca i 157 žena. Statistika, dakle, pokazuje da od raka umire mnogo više muškaraca nego žena: u prosjeku za trećinu.
Muškarci su na sjeveru prošle godine najčešće umirali od raka pluća, prostate, debelog crijeva i bubrega, a među ženama najviše ih je umrlo od raka gušterače, dojke, debelog crijeva te raka pluća.
Kada se ti podaci usporede s pretprošlom godinom, tada je bilo duplo manje muškaraca umrlih od raka bubrega, te duplo manje umrlih žena od raka gušterače. No, vodeći karcinomi po smrtnosti, dojke, debelog crijeva te pluća i bronha, nisu se promijenili. Isto tako, lani se bilježi neznatno manji broj umrlih od raka pluća, želuca, prostate, leukemije te čak triput manji broj umrlih od tumora na mozgu u odnosu na godinu prije, ali je opet nešto više onih koji su podlegli karcinomu debelog crijeva, melanomu, karcinomu jezika, gušterače, bubrega.
Dr. Marija Sačer, specijalistica kliničke citologije te dugogodišnja predsjednica županijske Lige protiv raka, drži da takva odstupanja u vrstama karcinoma ne mijenjaju ono bitno, a to je činjenica da je broj oboljelih od raka u porastu, i to prvenstveno karcinoma povezanih s pušenjem (karcinomi usne šupljine te bronha i pluća), kao i onih povezanih s prehranom prepunom aditiva (npr. rak debelog crijeva).
– Trend obolijevanja od raka u porastu je, ali se i povećava postotak izliječenih, posebno u zapadnim zemljama. Važno je istaknuti da je gotovo svaki karcinom izlječiv ako se otkrije na vrijeme i u tome imaju veliku ulogu preventivni programi ranog otkrivanja, ali i kampanje usmjerene protiv pušenja. Potrebno je pušenje učiniti društveno neprihvatljivim ponašanjem te promovirati važnost zdrave prehrane. Istaknula bih kako je veća učestalost i svih ostalih karcinoma među pušačima i zato je vrlo važno prestati pušiti – rekla je dr. Sačer. (mi)
FOTO: ROBERT MIHALJEVIĆ