PROMAŠENO ULAGANJE Gradske vlasti potrošile 300.000 kn za preradu vune pa sad odustaju od biznisa

Vunko nije uspio nabaviti strojeve za selektiranje i prešanje, a stari Varteksovi strojevi, koje su kupili i najprije smjestili u bivšu vojarnu, pogodni su jedino za češljanje i pravljenje konca


Autor: podravski.hr — 15.04.2013. / 14:43 Aktualno

KOPRIVNICA – Proizvodnja vune u Koprivnici još nije zaživjela, a kako se čini – niti neće. Davor Forko, inženjer iz Kominga, posljednjih je godinu dana direktor Vunka, javne gradske tvrtke koja je vidjela budućnost u obradi vune.
Ipak, do danas još nisu realizirani zacrtani planovi. Vunko, poduzeće u vlasništvu Kominga, bez zaposlenih, do sada je vlasnike koštalo najmanje 300.000 kuna. Osnovano je prije nešto više od godinu i pol s idejom da tijekom zimskih mjeseci građevinci iz Kominga imaju posla.
– Koliko znam, nema provedenih daljnjih programa vezanih uz vunu zbog nedostatka novca. Naime, država nije sudjelovala u sufinanciranju planova oko razvoja izolacijskih materijala i oplemenjivanja što je znatno umanjilo financijske planove – rekao nam je Davor Forko i dodao kako je i preseljenje tvrtke iz Kampusa u Pavelinsku bio razlog većih neplaniranih financijskih izdataka.
Od prvotnih planova da skupljaju, obrađuju i preprodaju vunu se gotovo u potpunosti odustalo. Još u rujnu prošle godine prolazili su kalvariju s nabavkom strojeva. Nakon razilaženja s prvotnim suradnikom Marijanom Šinkom, vlasnikom poduzeća Pelc koje se bavi preradom vune, koji je pomogao Komingovoj tvrtki u dopremanju strojeva i pokretanju projekta, posao s vunom nije im krenuo na bolje.
Vunko nije uspio nabaviti strojeve za selektiranje i prešanje da bi mogli prodavati sirovinu, a stari Varteksovi strojevi, koje su kupili i najprije smjestili u bivšu vojarnu, pogodni su jedino za češljanje i pravljenje konca od vune. Da bi vuna uopće prošla kroz taj stroj, potrebno je selektiranje i pranje, za što Vunko također nema strojeve. Ipak, sve što je Vunko uspio nabaviti sada je preseljeno u prostorije Kominga u Pavelinskoj ulici.
Šansu za nastavak proizvodnje i ostvarivanje barem dijela zacrtanih planova u ‘vunenom poslu’ Forko vidi u mogućnosti sufinanciranja iz Europske unije.
– Osim Europe, nadamo se da će nam i Grad Koprivnica izaći u susret, što bi znatno ubrzalo provedbu planova firme – zaključio je Forko. (go)
Na fotografiji: otkupljenu vunu u pogonu Vunka nema tko preraditi