Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Prometni jadi đurđevačkog vozača, zbog nesreće dužan 84.000 kuna!

Vozač teretnjaka Goran iz Đurđevca nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Koprivnici Croatia osiguranju mora platiti gotovo 84.000 kuna odštete zbog prometne nesreće koju je skrivio 2015. godine na autocesti Zagreb – Rijeka. Kako navodi presuda, Goran je upravljao teretnjakom pod utjecajem alkohola od 0,73 promila i zbog nepropisne vožnje skrivio nesreću u kojoj su oštećeni prometni znakovi, signalizacija, betonski poklopci i oprema tunela Rožman Brdo.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Platio četiri kazne

Kako je teretnjak kojim je Goran skrivio nesreću bio osiguran u Croatia osiguranju, ta je osiguravajuća kuća trgovačkom društvu Autocesta Rijeka – Zagreb temeljem njihova zahtjeva isplatila odštetu. Nakon toga, osiguravajuća se kuća odlučila tužbom od Gorana zatražiti povrat isplaćene odštete. U tužbi su naveli kako na to imaju pravo zato što je, kako je utvrđeno u četiri obvezna prekršajna naloga policije, da je Goran ne samo krivac za prometnu nesreću, već da ju je skrivio pod utjecajem alkohola, što prema zakonu kao profesionalni vozač, ali i prema uvjetima osiguranja, nije smio. Općinski sud je, zasad nepravomoćno, presudio kako je osiguranje u pravu. Goran tako sa zakonskim zateznim kamatama mora platiti 65.000 kuna odštete i 19.000 kuna troškova parničnog postupka.

Goran se branio kako prometna nesreća koju je skrivio nije u uzročno-posljedičnoj vezi s alkoholiziranosti koja mu je nedvojbeno utvrđena nakon nesreće, no pravdao se kako on nesreću nije skrivio pod utjecajem alkohola, nego da je nakon nesreće od šoka i žeđi, kako nije imao ništa drugo, popio bocu talijanskog piva od 6,6 decilitra kojeg je iz Italije vozio supruzi. U osiguravajućoj kući odbili su njegovo objašnjenje zato što je evidentno kako je upravljao iznad policom ugovorene granice od 0,5 promila. Goran je na sudu rekao kako je upravljao tegljačem prema Zagrebu iz smjera Rijeke, a nezgoda se dogodila oko 1.30 u noći. Prevozio je prazne europalete.

Bilo loše vrijeme

– Bilo je jako loše vrijeme i sve se više pogoršavalo. Prije mjesta nesreće cesta je bila ravna, bila je mala nizbrdica. Po ulasku u tunel udario sam prednjim desnim dijelom vozila u desnu stijenku tunela. Vratio sam vozilo na lijevu stranu i pri tome okrznuo lijevu stranu. Vozio sam 70 do 80 km/h. Nakon što sam stabilizirao vozilo parkirao sam ga uz desnu stranu tunela i uključio sva četiri pokazivača smjera – kazao je Goran i rekao kako je zbog nesreće zaradio četiri kazne koje je platio bez da se žalio na njih. Rekao je kako su mu zbog prirode vozačkog posla prekršajni nalozi samo opterećenje pa ih je odmah sve platio. Osim toga, policajci su utvrdili kako nije imao tahografski listić u kamionu, no on tvrdi kako to nije istina.

– Na odmorištu prije nego što se dogodila nesreća otišao sam na tuširanje, izvadio tahografski listić te stavio drugi. Nakon što sam poslije nesreće izašao iz tunela, izvadio sam listić i negdje ga spremio, a kada je došla policija nisam ga mogao naći. Pod utjecajem alkohola nisam bio. Tek nakon što sam izvezao vozilo iz tunela bio sam pod stresom, osjećao žeđ i popio bocu piva. Inače ne vozim alkohol, ali sam u Italiji kupio nekoliko boca piva jer je moja supruga htjela počastiti prijateljice talijanskim pivom. Profesionalni sam vozač i znam da ne smijem piti alkohol, no bio sam u takvom stanju u kakvom sam bio. To je mogla biti jako teška nesreća, zato sam popio. Policajcima sam rekao da sam pio nakon nesreće i tražio da se to uvede u zapisnik. Prometna se nesreća dogodila zbog lošeg vremena jer me je vjetar izgurao na lijevu stranu – kazao je Goran i na sudu naveo kako je profesionalni vozač 30 godina i nikada nije imao nesreću, niti vozio alkoholiziran.

Sud mu nije vjerovao

No, sud mu nije povjerovao te je odlučeno u korist Croatia osiguranja. Među ostalim, svjedočio je vještak Službe kemijsko-fizikalnih i toksikoloških vještačenja Centra za forenzična ispitivanja istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić iz Zagreba koji je utvrdio kako Goran nije rekao istinu kada je priznao da je popio samo jedno pivo već da je po izdahnutoj koncentraciji alkohola to morala biti znatno veća količina pića. Svjedočio je i prometno-tehnički vještak koji je utvrdio kako je Goran upravljao brzinom osam kilometara na sat većom od dopuštenih 80 km/h i da u tome također treba tražiti uzrok prometne nesreće. Cijeneći iskaze vještaka nasuprot Goranovu iskazu, sutkinja je odlučila vjerovati školovanim stručnjacima i odlučiti u korist osiguravajuće kuće. Presuda je nepravomoćna i Goran se na nju može žaliti.

FOTO Ilustracija

Halo, Podravski!

Imate priču, vijest, fotku ili video?
Nešto vas muči ili želite nešto/nekoga pohvaliti?
Javite nam se!

Velika obljetnica nogometnog kluba

FOTO: Đelekovečki Osvit slavi sto godina djelovanja

uredili postojeće Eko kompostište i dovezli 1 tonu komposta DomKo

FOTO Komunalac obilježio Svjetski dan zaštite okoliša na EKO vrtovima

CAREVDAR

Pijani vozač pokupio prometni znak, zabio se u ogradu i završio na boku

PRIVREMENO RJEŠENJE

Na stazi u Mažuranićevoj stvorile se rupe, sanirali ih nakon nekoliko dana

U TIJEKU JE GRADSKO VIJEĆE

Jakšić: Sva djeca će biti upisana u vrtiće najesen, u pripremi i dva nova vrtića

MANIJAK

Uhvatila ga prometna kamera: U tri ujutro projurio kroz Kalinovac 177 na sat!

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI