Pronašli rijetke artefakte: Ludbrežanin je još godinama živio nakon ove operacije

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Infrastrukturni radovi na uređenju Arheološkog parka Iovia u vrijednosti devet milijuna kuna u punom su jeku, ali osim samih radova, u Ludbregu su pronađeni zanimljivi arheološki nalasci. Tako je kod istraživanja pronađen ljudski kostur iz petog stoljeća koji je dokaz jedne od najranijih poznatih operacija glave, zahvata zvanog trepanacija lubanje.

Upravo je tu metodu, koja zapravo znači otvaranje lubanje, najviše zagovarao sam Hipokrit. Drugi zanimljivi pronađeni kostur su ostaci davno izumrle životinje. Najpoznatija bušena lubanja s naših prostora potječe iz petog stoljeća, a riječ je upravo o lubanji pronađenoj u Ludbregu.

–  U Ludbregu je u sklopu istraživanja otkriven zanimljiv kostur u jednoj od grobnica, jako očuvan, a on pokazuje da se u Ludbregu u to vrijeme razvio jedan zreli, urbani život sa svim svojim funkcijama, između ostaloga i s liječnicima. Pokazalo se da je jedan od stanovnika Iovie zapravo operiran u Ludbregu i to zanimljivom tehnikom, otvaranjem lubanje. Pacijent je operaciju preživio, a nama je to pokazatelj koliko smo tada već bili napredna zajednica – rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić.

Upravo je to otkriće jedan od najstarijih dokaza da su se takvi zahvati radili u Rimskom carstvu, a u Gradu Ludbregu vjeruju da će uz suvremenu tehnologiju njegova prezentacija biti veoma zanimljiva. Znanstveni članak na tu temu napravili su Mario Novak, Miroslav Nađ, Tajana Pleše i Mislav Čavka. Oni navode kako su na ‘ludbreškoj lubanji’ probijena sva tri sloja kostiju te kako je tvrda moždana ovojnica bila ‘potpuno izložena’.

– Možemo se pohvaliti brojnim zanimljivostima. Uz ovo otkriće, tu je još i otkriće vunastog nosoroga, legenda o centru svijeta i Ludbergi. Uz to smo i jedinstveno hodočasničko mjesto što je potvrđeno papinskom bulom. Stoga je realno očekivati da nam turizam postane jedna od važnih privrednih grana. Pritom ne mislimo na turiste u prolazu, već na one koji će ovdje doći na više dana – rekao je gradonačelnik Dubravko Bilić.

Radovi su dio projekta unaprjeđenja kontinentalnog turizma turističkom valorizacijom povijesno-kulturne baštine grada Ludbrega koji je sufinanciran od strane Europskog fonda za regionalni razvoj. Iznos prihvatljivih troškova iznosi gotovo 17 milijuna kuna, od čega su odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 14,3 milijuna kuna. Grad Ludbreg nositelj je projekta i svih aktivnosti, a partneri su Hrvatski restauratorski zavod, TZ Grada Ludbrega, LAG Izvor te UO Crnković.

Najveća zanimljivost će svakako biti Arheološki park Iovia-Ludbreg sa svom pripadajućom infrastrukturom i sadržajima.  Predviđeno je i uređenje šetnice uz rijeku Bednju, sanacija fasade na Crkvi svetog Trojstva, uređenje hotelskih soba radi povećanja smještajnih kapaciteta te uređenje Zanatskog trga.

– U novom objektu, koji je u izgradnji, osim prostora turističke zajednice i suvenirnice, u sjevernom dijelu nalazit će se izložbeni postav u kojem će se kroz arheološke nalaze, a najvjerojatnije će su u postavi nalaziti i dva spomenuta artefakta, prikazati prapovijest i povijest Ludbrega – rekla voditeljica projekta Erina Stančin.

Posebna zanimljivost bit će Zanatski trg koji će se sastojati od 4 kućice. Na Zanatskom trgu posjetitelji i turisti moći će naučiti nešto o zanatima koji su bili prisutni u rimskom razdoblju. Planirana šetnica, ukupne dužine 1,3 kilometra, osim funkcije povezivanja postojećih i budućih sadržaja lokacija, imat će i informativnu te edukativnu funkciju.

FOTO Dražen Vađunec

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI