PROPADA POVIJESNI BISER Sudbina nekad velebnog zdanja sve jasnija, nestat će u ruševinama

Bio je to impresivan sklop dvorca, perivoja, gospodarskih zgrada s vrtom i župne crkve s vlastelinskim grobljem


Autor: podravski.hr — 20.05.2018. / 9:10 Aktualno

Okoliš je obrastao u travu

Dvorac Inkey u Rasinji, ovaj biser iz druge polovice 19. stoljeća, propada već godinama. Glavana kupola počela se već urušavati, a s balkona otpadaju cigle. Neodržavanje, upareno s kišom, snijegom i vlagom koja su uvukla u zidove učinilo je svoje.

Općina Rasinja, podsjetimo, taj je dvorac 2006. godine prodala virovskoj građevinskoj  tvrtki Gratit za 1,5 milijuna kuna, a planovi su bili da se uredi u mondeno turističko središte s luksuznim hotelom i popratnim sadržajima. Danas je to zemljište i pripadajući dvorac opterećen hipotekom Zagrebačke banke, a tvrtka Gratit je u stečaju.  U ovakvoj situaciji ulaganje u rasinjski dvorac zasigurno nije izgledno.  Također, nije izgledno ni da se nađe kupac, makar bi i banka možda smanjila cijenu od iznosa hipoteke. Općina Rasinja ne raspolaže velikim proračunom, ali ipak su pokušali doći do sporazuma s bankom oko otkupne cijene, no do dogovora nije došlo.

 

Dvorac propada godinama, a općina ne može do EU novca

 

– Predložena cijena je uvijek bilo nekoliko puta viša od one po kojoj smo dvorac prodali. Mi si to ne možemo priuštiti – rekao je Marijan Hadelan, zamjenik načelnika općine Rasinja, koji je dodao da općina održava okoliš dvorca koliko može i stigne.

– Prošle godine pokosili smo kako bismo barem spriječili da izraste šikara. No, to je sve što možemo učiniti. Šteta, jer da je nekretnina u našem vlasništvu, imali bismo velike šanse dobiti sredstva od Europske unije za obnovu Dvorca – objasnio je Hadelan.

Da je tome tako, dokaz je i primjer iz Mađarske gdje je tamošnja općina Iharosbereny dobila znatna sredstva za očuvanje i restauraciju  dvorca koji je također izgradila plemenitaška obitelj Inkey.

 

 

Kakvo je danas stanje u Rasinji? Ove godine čak nit okoliš nije pokošen, a od visoke trave teško je i hodati oko dvorca. Inače, dvorac u Rasinji, koji je proglašen kulturnim dobrom,  izgradila je mađarska plemenitaška obitelj Inkey de Pallin potkraj 19 stoljeća, a kroničari kažu da je bio dovršen 1885. godine. Dvorac je izgrađen na mjestu stare kurije i gospodarskih zgrada Staroga grada Rasinje. Pokraj samog dvorca nalazi se i gospodarska zgrada koja se koristila za stanovanje  osoblja. Od 1959. do 1994. godine u samom dvorcu je bila smještena osnovna škola, a u manjoj zgradi dvorca mjesni ured i ambulanta.

Bio je to impresivan sklop dvorca, perivoja, gospodarskih zgrada s vrtom i župne crkve s vlastelinskim grobljem. Obitelj Inkey odselila je iz Rasinje nakon drugog svjetskog rata. (md)

FOTO Arhiva PL