Propadaju objekti moćnih kompanija: Već 20 godina zjape prazne, nema ulagaja

U Ulici Đure Basaričeka u Đurđevcu jedno od najvećih rugla predstavljaju zgrade u vlasništvu naftne kompanije INA i tvrtke Plinacro u kojima je nekad bila smještena uprava i administracija gradske tvrtke Komunalije. Već 20 godina te zgrade zjape prazne, a otad u njih nije uložena niti jedna kuna pa su počele predstavljati i opasnost za prolaznike jer sa njih padaju žbuka i crjepovi.

Zapuštene zgrade u vlasništvu tvrtki INA i Plinacro postale su problem

I obližnja upravna zgrada INA-e, u kojoj je do prije deset godina bilo oko 200 zaposlenika, počela je sve više propadati. Procesi tz. poslovne optimalizacije  doveli  su do toga da trenutno u toj upravnoj zgradi radi 15 djelatnika te se koristi restoran za pripremu gableca, no u samo uređenje zgrade  se ne ulaže pa i ona sve otužnije izgleda. Prilazi samoj zgradi u katastrofalnom su stanju i to od nogostupa, do klupa za sjedenje i samog parkirališta.

Gradska uprava pokušala je u više navrata s INA-om dogovoriti uređenje samog prilaza upravnoj zgradi, ali dogovor nije postignut. Želja gradske uprave bila je i da se zgrada u kojoj su nekad bile smještene Komunalije iskoristi za projekt stambenog zbrinjavanja udomljene djece nakon njihove punoljetnosti. No, ta inicijativa nije realizirana prvenstveno zbog činjenice da je zgrada neuseljiva i da je zapravo najbolje rješenje da se sruši i eventualno izgradi nova.

I upravna zgrada INA-e počela je sve više propadati

U naftnoj kompaniji INA ističu kako je zgrada u kojoj je nekad bila smještena gradska komunalna tvrtka ponuđena na prodaju.

– Prodajna cijena zgrade je 84.780 eura, a svi zainteresirani kupci mogu nam poslati pisane ponude. INA redovito u skladu s planom održavanja te prema potrebi obnavlja svoje poslovne prostore koji su u upotrebi pa tako i upravnu zgradu u Đurđevcu. Uz radnike INA-e, u navedenom objektu smještena je arhiva te restoran u kojem se pripremaju topli obroci i za radnike na ostalim INA-inim lokacijama u okruženju. Nikakve odluke o prenamjeni ili zatvaranju ovog objekta kompanija nije donijela, a prilaz samoj zgradi za sada se ne planira dodatno uređivati – navode u korporativnim komunikacijama i marketingu INA-e.

U Plinacru pak ističu kako zgrada u njihovu vlasništvu nije bila u upotrebi zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

– Tvrtka Plinacro tek je lani od listopada upisana kao vlasnik zgrade i dvorišta u Ulici Đure Basaričeka 44. Kao savjestan vlasnik koji se brine o svojoj imovini, tvrtka Plinacro donijet će odgovarajuću odluku o eventualnim aktivnostima vezanim uz gospodarenje tom nekretninom – kaže Iva Kirnić Silov, voditeljica odnosa s javnošću tvrtke Plinacro.

FOTO Đuro Grčić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI