GDJE SU PLAĆE Radnici Talusa ministru predali pismo pa otišli pred kuću vlasnice propale tvrtke

Nakon što nisu primili plaće više od osam mjeseci, pretrpjeli razne torture tijekom rada, ogorčene radnice i radnici mogli su samo plakati nad svojom sudbinom


Autor: podravski.hr — 07.06.2013. / 9:55 Aktualno

NOVO, 12.00 – Radnici Talusa oko 11 sati stigli su pred kuću vlasnice posrnule obućarske tvrtke Mirjane Indir u Mihanovićevoj ulici u Koprivnici i tražili su od nje odgovore na neugodna pitanja poput neisplate višemjesečnih plaća. No, bez rezultata jer se vlasnica nije pojavila.
Prije toga, predstavnici radnika uručili su ispred sjedišta HGK-a pismo ministru obrta i poduzetništva Gordanu Marasu koji je stigao u službeni posjet Koprivnici. Na pitanje kako je moguće da radnici nisu dobili plaću čak osam mjeseci, a neisplata već tri plaće je kazneno djelo, ministar je odgovorio kako se “država još uređuje pa se takvi propusti događaju”. Da stvar po Marasa bude ‘ljepša’, upravo je njegovo ministarstvo Talusu isplatilo novčanu potporu iz programa Poduzetnički impuls.
JUTROS – Radnici Talusa, koprivničke obućarske tvrtke u vlasništvu SDP-ove članice Mirjane Indir, danas ujutro došli su po radne knjižice.
Proizvodnja je u tvrtki stala, bez naznaka za nastavak. Dio strojeva koji su bili u najmu je vraćen, a ostalo je još nekoliko starijih mašina koje više nemaju što šivati. Radnici, okupljeni ispred društvenog doma u Miklinovcu gdje je proizvodnja nedavno premještena, mogli su samo pročitati obavijest na zaključanim vratima: ‘Zbog objektivnih razloga, knjižice ćemo vam poslati poštom’.
Nakon što nisu primili plaće više od osam mjeseci, pretrpjeli razne torture tijekom rada, ogorčene radnice i radnici mogli su samo plakati nad svojom sudbinom. Nitko od mjerodavnih nije im izašao u susret, iako su zvali koga god su se sjetili, od direktorice Indir, preko inspektora rada do gradonačelnice Vesne Želježnjak, koja je svojoj stranačkoj prijateljici omogućila preseljenje pogona iz skupe poslovne zone Dravska u jeftnije prostore društvenog doma u vlasništvu grada.
Podravski.hr nedavno je pisao o tome kako je Mirjana Indir, vlasnica Talusa u kojoj je radilo 40 obućara, prijavljena Državnom odvjetništvu zbog neisplate šest plaća radnicima.
– Sve su te optužbe puhanje u vjetar. Da dođe ovdje i pita radnike kako im je, dobio bi posve drukčiju sliku – napomenula je tada Mirjana Indir.
O tome kako je propao Talus i što se sve događalo u pozadini te intrigantne političko-poslovne priče, čitajte u ponedjeljak u Podravskom listu.
Izvještavaju: GORAN OBRAN I DUBRAVKO VUTUC
Na fotografiji: Radnici Talusa ispred kuće vlasnice tvrtke Mirjane Indir