Propala obećanja: Sramota je da u Europskoj uniji po cesti moram ići u čizmama’

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Još nam je Hrg obećavao asfalt, da čim bude novca. Prije tri godine snimili su put, pitao sam dečke što se događa, rekli su, izgleda da ćete dobiti asfalt. Nakon tri godine – ništa – govori nam ljutito Marko Belobrk iz prigradskog naselja Doljanec dok pokazuje prema 300-njak metara ružne kaldrme koja povezuje njegov odvojak s ostatkom sela.

Doselio se, silom ratnih prilika, 1992. godine iz okolice Banje Luke sa suprugom Serafinom. Došao je, veli, s vrećicom na plećima, a tijekom godina svojim je rukama sazidao novu kuću i podigao četvero djece.

– Pitala su me gospoda iz gradske uprave da zašto sam kupio kuću ovdi, zašto nisam bliže gradu. Reko sam gosponu Nervi, bivšem pročelniku: Ja bi najradije tu kraj tebe, kraj uprave, ako mi moreš nabavit gdje. Stoput sam zvao sadašnjeg zamjenika gradonačelnika Martinčevića, da nam barem pošalje koji kamion sa šljunkom, da se naspe put, a ne da budu rupe i blato kad je kiša – nastavlja litaniju.

Pobrđani: Da je bilo po obećanjima koja smo dobivali, već bismo se odavno vozili po asfaltu

Zna da bi asfaltiranje tih 300 metara od njegove kuće do ostatka sela stajalo oko 200.000 kuna i nije mu jasno zašto u gradskoj blagajni već desetljećima za to nema novca.

– Kao stanovnik ovog sela, Hrvatske, i kao branitelj, ja sam bez asfalta. To je užas! To je sramota da u Europskoj uniji po cesti moram ići u čizmama – pretače Bjelobrk sve svoje nezadovoljstvo u dvije rečenice.

Njegov slučaj nije usamljen. Mnogo cesta na gradskom i prigradskom području čeka asfaltni sloj.

– Mještana je sada malo, ali to ne znači da nam ne treba normalna cesta. No, ja sam digao ruke od toga, više ne vjerujem da ćemo je ikada dobiti – reći će, tako, svojedobno Gojko Kostadinović iz Kostadinovca.

– Tražili smo, kako ne, stotinu puta. Da je bilo po obećanjima koja smo dobivali, već bismo se odavno vozili po asfaltu – nadovezat će se Stipe Kos iz Pobrđana Vojakovačkih.


Mnogo cesta na gradskom i prigradskom području čeka asfaltni sloj

Neasfaltirane ceste vjerojatno su jedan od najvećih križevačkih infrastrukturnih problema. Prošli tjedan zamolili smo gradsku vlast informacije o tome postoji li plan asfaltiranja te procjena koliko bi to sve skupa stajalo, ali odgovor nismo dobili, tek neslužbenu poruku da je u mandatu gradonačelnika Marija Rajna asfaltirano desetak kilometara cesta.

– Grad Križevci prostire se na površini od 263,72 četvorna kilometra i obuhvaća 60 naselja. S obzirom na takvu prostornu rasprostranjenost, potrebe za infrastrukturom su velike i Grad ulaže znatne napore da se svim njegovim stanovnicima osiguraju uvjeti za normalan život – glasio je odgovor prije godinu dana na istu temu.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI