Propao pokušaj Hangara: Tvrtka ide u stečaj, dužni 190 milijuna, što će biti s radnicima?

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Nije velika novost da je koprivnička tvrtka Hangar 18 vlasnika Marija Kralja u velikim poslovnim problemima, no situacija se za tu posrnulu kompaniju dodatno zakomplicirala nakon što je u četvrtak Trgovački sud u Bjelovaru obustavio predstečajni postupak. Vjerovnici posrnulog Hangara 18 nisu prihvatili izmijenjeni plan restrukturiranja tako da sucu Trgovačkog suda Tomislavu Mrazoviću nije preostalo ništa drugo nego zaključiti predstečajni postupak, tako da će se nad tom tvrtkom otvoriti stečaj.

Otvara se stečaj

– Nakon pravomoćnosti ovog rješenja sud će po službenoj dužnosti nastaviti postupak kao da je podnesen prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad dužnikom, osim ako utvrdi da je dužnik sposoban za plaćanje i da je ispunio sve obveze prema vjerovnicima – stoji u rješenju Trgovačkog suda u Bjelovaru.

Nakon što je 30. srpnja prošle godine blokiran račun Hangara 18, predstečajni postupak otvoren je 11. rujna prošle godine, a ročište radi ispitivanja tražbina održano je 14. siječnja ove godine kada je sastavljena tablica tražbina. Hangar 18 prije tjedan dana Trgovačkom sudu dostavio je plan financijskog restrukturiranja koji su vjerovnici prošlog četvrtka na raspravi odbili. Prema službenim podacima, Hangar 18 ima 170 vjerovnika koji ukupno potražuju 190,6 milijuna kuna.

Većina vjerovnika, njih 94, bila je za prihvaćanje financijskog plana restrukturiranja, no oni potražuju 58 milijuna kuna što je tek 30 posto ukupnog duga Hangara. Ostalih 76 vjerovnika koji potražuju 133 milijuna kuna bilo je protiv prihvaćanja plana restrukturiranja i zato  Hangar 18 ide u stečaj.

Prodaja imovine

U stečajnom postupku vjerovnici bi se trebali namiriti rasprodajom imovine posrnule tvrtke, no iznos duga premašuje vrijednost imovine tvrtke. Upitno je i što će se dogoditi sa zaposlenicima, no najvjerojatnije je kako će ostati bez posla.

Hangaru su ‘presudili’ najveći vjerovnici, a to su banke. Addiko banka s 48,6 milijuna kuna najviše potražuje. Slijedi Zagrebačka banka s 34,7 milijuna kuna potraživanja, Podravska banka s 19,2, Kent banka 18,8 i Sberbanka sa 14 milijuna kuna potraživanja. Hangar 18 duguje Privrednoj banci Zagreb 7,6 milijuna kuna, Banki Kovanica 7,2 milijuna, Hrvatskoj poštanskoj banci 7,1, Erste banci 5,5, Gorenjskoj banci 3,6, a OTP banci 2,7 milijuna kuna. Ministarstvu financija odnosno Poreznoj upravi Hangar 18 duguje 5,1 milijuna kuna.

Tražili otpis duga

Kako navodi plan restrukturiranja koji su banke odbile, Hangar je od njih zatražio otpis 50 posto utvrđenog iznosa tražbina, a ostatak bi se otplaćivao u roku od osam godina uz poček od dvije godine i to bez kamata. Jasno je zašto su banke i odbile takvo predloženo rješenje otplate duga. Otvaranjem stečaja šanse za opstanak tvrtke vrlo su male.

Hangar 18 u javnosti je percipirana kao  perspektivna tvrtka, koja je dobila niz nagrada. Hrvatska gospodarska komora dodijelila joj je dva vrijedna priznanja, 2014. godine za najuspješnije malo poduzeće, a prije samo dvije godine Zlatnu kunu za najuspješnije srednje poduzeće. Tvrtka je najpoznatija po prodaji NOA telefona, tableta i televizora, a upravo su za brend NOA dvije godine za redom primili nagradu za “best buy” pametne telefone. Ugledna svjetska financijska kuća Deloitte 2017. godine uvrstila je Hangar 18 na popis 50 najbrže rastućih tvrtki u srednjoj Europi te dvije godine za redom među 500 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki u Regiji Europe, Bliskog istoka i Afrike.

Strelovit pad

No, očito, kako je brz uspon bio, pad je bio još strelovitiji. Hangar 18 se prezadužio i tu je korijen svih problema te tvrtke. Sukladno s poslovnim problemima, slučajem se počela baviti i kriminalistička policija. Tako je 40-godišnji Mario Kralj nakon opširnog kriminalističkog istraživanja, koji su vodili varaždinski policajci, kazneno prijavljen. Kralj je, sumnjiče policajci kaznenom prijavom, na prijevaru dobio kredit od 7,5 milijuna kuna. Kaznenom prijavom tereti se za prijevaru u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje službene ili poslovne isprave. Kako smo pisali, Kralj je početkom ožujka prošle godine predao zahtjev za realizacijom kratkoročnog revolving kredita u jednoj banci sa sjedištem u Zagrebu, no ugovor je otkazan pet mjeseci kasnije.

– S ciljem da svojoj pravnoj osobi koju zastupa pribavi protupravnu imovinsku korist, u službene ili poslovne isprave koje je priložio zahtjevu za kredit, i to ugovor o ustupu potraživanja, izvod otvorenih stavaka trgovačkog društva i poslovne račune, unio je neistinite podatke te svojim potpisom i službenim pečatom ovjerio takve isprave i uporabio ih kao prave – potvrdila je policija i navela kako je tako dobio kredit od 7,5 milijuna kuna.

Kaznena prijava

U prijavi se navodi kako je navedena banka lažnim prikrivanjem i prikazivanjem činjenica dovedena u zabludu i oštećena za taj iznos, koji do danas nije vraćen.

Financijski kolaps Hangara 18 krenuo je potkraj srpnja prošle godine kad je Kent banka krenula s blokadom zbog dugova. Prije nego što ga je policija kazneno prijavila, pričali smo s Marijom Kraljom koji je pokušao objasniti što se dogodilo s poslovanjem tvrtke. – Jednostavno, previše i prebrzo smo rasli i investirali u razvoj i proizvode, u nove maloprodaje i ljude, a priljev novca i menadžment to nisu uspijevali pratiti – rekao je tada Kralj u razgovoru za Podravski list.

Opovrgnuo je i priče da su na nedopušten način „rješavali“ dugove prema bankama te da se ne boji da policijski istražitelji pokucaju na njegova vrata. No, krim-istraga i kaznena prijava protiv njega pokazala je kako je priča ipak drukčija. Državno odvjetništvo koje je primilo kaznenu prijavu još uvijek provodi izvide u tom složenom predmetu gospodarskog kriminala.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI