PROPUST POLICIJE Ženu zatočio i tukao pa pozvao ljubavnicu. Kažnjen za prekršaj, i to uvjetno!

Sve je počelo kada je nesretna žena, ojađena lošim brakom, došla kući s kutijama kako bi spremila stvari za selidbu


Autor: podravski.hr — 16.04.2018. / 15:39 Crna kronika

Ilustracija / Obiteljsko nasilje u Koprivnici

Koprivnička policija i državno odvjetništvo počinili su veliki propust u procesuiranju slučaja teškog obiteljskog nasilja u okolici Koprivnice. Piše to u izvješću Višnje Ljubičić, pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, koje je upravo podnijela Hrvatskome saboru.
Ona je na našem portalu pročitala tekst „Muškarac zatočio ženu, prebio je pa pozvao ljubavnicu“ o drami i paklu nesretne žene koju je 58-godišnji suprug sat i pol držao zatočenu u kući te je tukao i psovao. To je bio povod za promptnu reakciju i posljedice koje su potom uslijedile.
Sve je počelo kada je nesretna žena, ojađena lošim brakom, došla kući s kutijama kako bi spremila stvari za selidbu. Suprug ju je najprije počeo vrijeđati vičući joj da je kurva, a onda ju je uhvatio za kosu i udario šakom u glavu. Nesretna je žena pala na tlo, a nasilnik ju je nastavio ponižavati i gaziti. Kada je htjela pozvati pomoć, uzeo joj je mobitel i razbio ga.
– Stao mi je nogom na prsa, pljunuo na lice i udario šakom u glavu. Gutio me je, a ja sam cijelo vrijeme zapomagala i zvala u pomoć. Kada sam se podigla i htjela otvoriti prozor da se bacim van, nekako sam uspjela uzeti mobitel i nazvati buduću snahu, a on ga je uzeo i bacio na pod. Psovao mi je mater, govorio mi da sam kurva, a u međuvremenu je nazvao svoju ljubavnicu i rekao da može doći spavati kod njega – potresno je posvjedočila supruga, koja se zbog traume morala psihijatrijski liječiti.
Buduća snaha, pak, posvjedočila je kako ju je svekrva nazvala i vrištala na mobitel. Zvala je upomoć i vikala “nemoj me biti“.

Policija je pokrenula istragu o postupanju svojih djelatnika na terenu te je ustanovila kako Državnome odvjetništvu uopće nisu rekli da je nasilnik zaključao žrtvu te je nije puštao iz kuće, što je protupravno oduzimanje slobode za što se može dobiti i deset godina zatvora

Kad je nakon duge torture napokon obaviještena policija, ona je nasilnog supruga samo prekršajno prijavila, a na Prekršajnom sudu izrečena mu je tek uvjetna kazna.
Pravobraniteljici se, nakon pročitanog teksta na našem portalu, odmah učinilo kako se radilo težem kaznenom djelu protupravnog oduzimanja slobode te je od koprivničke policije zatražila očitovanje o njihovu postupanju.
– Policija je u dostavljenom očitovanju odmah ukazala na mogući propust kod postupanja jer su, kako sami navode, propustili detektirati moguće teže kazneno djelo zbog kojeg je ovo nasilje moglo biti kazneno, a ne samo prekršajno kvalificirano i procesuirano. Naime, policija je navela kako se kod kvalifikacija tjelesnih ozljeda konzultirala s državnim odvjetništvom koje im je ukazalo kako nema elemenata za kazneni, već samo za prekršajni progon počinitelja – piše u izvješću pravobraniteljice.
Policija je pokrenula istragu o postupanju svojih djelatnika na terenu te je ustanovila kako Državnome odvjetništvu uopće nisu rekli da je nasilnik zaključao žrtvu te je nije puštao iz kuće, što je tipičan primjer kaznenog djela protupravnog oduzimanja slobode, za koje se može dobiti i deset godina iza rešetaka.
Nakon „packi“ iz pravobraniteljičina ureda, koprivnička je policija 58-godišnjeg zlostavljača naknadno kazneno prijavila, a pokrenula je i disciplinski postupak protiv odgovornih policajaca. (hš)
FOTO: ARHIVA