Prosječan Hrvat godišnje baci oko 80 kilograma hrane

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Jedna trećina sve hrane u svijetu se baci. U Hrvatskoj godišnej završi 400 tisuća tona hrane, što znači da prosječan Hrvat godišnje baci oko 80 do 90 kilograma hrane u otpad, javlja RTL.

Kako bi se te brojke smanjile, moramo krenuti od planiranja jelovnika i slaganja popisa za kupnju.

– Kad planiramo jelovnik tad svjesno i s popisom odlazimo u trgovinu i razmišljamo o tim svojim namirnicama što znači da nam se vjerojatno neće dogoditi da ih nagomilamo. Pet ili šest jela napišemo na papir, iza toga provjerimo što od tih namirnica koje nam trebaju za pripremu tih jela imamo, tako da bismo ih iskoristili, a ne slučajno bacili, i nakon toga napišemo popis za kupnju”, kaže profesionalna organizatorica Ivana Šušković.

Ono što valja jest provjeriti rok trajanja namirnica koje imamo kod kuće, dok se ostaci kuhane hrane mogu iskoristiti za pripremu novih obroka.

Višak se može i zamrznuti, a također se preporuča i kompostiranje.

Međutim, valja se pritom educirati i pripaziti što ide, a što ne ide u biootpad.

Foto: Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Družili se umirovljenici iz Kalinovca

Udruga umirovljenika Kalinovac u povodu Lukova i Dana općine organizirala je druženje svojih članova. Uz dobru zabavu i ples, članovi Udruge proslavili su Lukovo te

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI