POBIJEDILA Supruga saborskog zastupnika i šefa Gradskog vijeća dobila posao u gradskoj knjižnici

Sanja Lacković dosad je radila kao brokerica u suprugovoj tvrtki


Autor: podravski.hr — 29.01.2018. / 18:45 Aktualno

Supružnici Sanja i Željko Lacković

Sanja Lacković, supruga bivšega gradonačelnika te aktualnog šefa Gradskog vijeća i saborskog zastupnika Željka Lackovića, dobila je posao u gradskoj knjižnici u Đurđevcu. Upozorio nas je na to anonimni čitatelj poslavši pismo redakciji.
Ona je pobijedila na javnome natječaju raspisanome početkom studenoga za mjesto diplomiranog knjižničara.
– Na otvoreni natječaj stiglo je šest prijava kandidata koji su ispunjavali tražene uvjete, a testiranju su pristupila tri kandidata. Područje testiranja obuhvaćalo je testove općih i kognitivnih sposobnosti, test verbalnih sposobnosti, test koncentracije i pažnje, test perceptivne brzine i točnosti, testove ličnosti, osobnog stila komunikacije i motivacije u poslu te test provjere stručnih znanja – kazala je Martina Makar, v. d. ravnateljice đurđevačke javne gradske ustanove.
Makar je donijela formalnu odluku o tome da je Sanja Lacković najbolja kandidatkinja za knjižničarku, i to na preporuku specijalizirane agencije koju je knjižnica angažirala za provođenje testiranja. Supruga šefa Gradskog vijeća Đurđevca na posao je stupila 18. prosinca, na određeno radno vrijeme od dvije godine uz tri mjeseca probnog rada.

Obračun s Podravskim
Zbog našeg interesa za ovu priču Željko Lacković novinare Podravskog lista nije pozvao na današnju sjednicu Gradskog vijeća Đurđevca kojom upravo on predsjeda. Svi drugi mediji uredno su dobili poziv. Naš novinar ipak je otišao na sjednicu kako bi izvijestio o temama važnima za građane Đurđevca. No, umjesto tih tema, uslijedila je Lackovićeva višeminutna tirada protiv Podravskog lista. Kao čelnik Gradskog vijeća Đurđevca Lacković nas je, ukratko, javno optužio da ga medijski reketarimo time što pišemo o zapošljavanju njegove supruge u knjižnici. Okomio se i na čelne ljude Podravskog lista, direktora i glavnog urednika, optužujući ih da su u političkoj kampanji protiv njega. Nezapamćen politički atak na neovisni medij ostao je bez ikakvih reakcija gradskih vijećnika. Šutjeli su i vladajući i oporba. Prava je istina samo jedna – to da je Lackovićeva supruga dobila posao u gradskoj knjižnici i da je to tema od prvorazrednog javnog interesa. Lacković očito misli da smo je trebali prešutjeti.

Sanja Lacković diplomirala je filozofiju i pedagogiju na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, a završila je i dopunski studij bibliotekarstva. Do zaposlenja u gradskoj ustanovi radila je kao brokerica u društvu za posredovanje u osiguranju i reosiguranju Kelta, čiji je vlasnik njezin suprug.
– Nitko ne može biti robom zanimanja svog bračnog druga, pa tako i moja supruga, koja ima pravo pod jednakim uvjetima konkurirati za bilo koje radno mjesto. S tog aspekta sve je čisto, provedena je standardna i transparentna procedura – odgovorio je Željko Lacković na pitanje vidi li što sporno u zapošljavanju supruge šefa Gradskog vijeća u gradskoj ustanovi.
Đurđevačka knjižnica sada ima četiri zaposlenice, a Martina Makar na dužnosti v.d. ravnateljice je od svibnja prošle godine, nakon što je bivša šefica ustanove Antonija Mandić otišla za voditeljicu knjižnice Sveučilišta Sjever.
Kako je v.d. funkcija limitirana na rok od godine dana, može se očekivati raspisivanje natječaja za novog ravnatelja knjižnice u Đurđevcu. (hš)
FOTO: NIKOLA WOLF