Prošla samoizolacija: Djeca od danas u školskim klupama, ali uz stroga pravila

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Danas, u ponedjeljak, nakon dva tjedna odgode, zbog šest slučajeva zaraze COVID-19 infekcije među zaposlenicima škole, počinje nastava u koprivničkoj Osnovnoj školi Antun Nemčić Gostovinski. Ravnateljica Gordana Gazdić Buhanec uvjerava da su škola i učitelji spremni za nastavu.

Unutarnji radovi, napominje Gazdić-Buhanec, završeni su, škola je očišćena, a tijekom vikenda je dezinficirana. Napravljen je raspored sati i smještaja učenika, dolazaka i odlazaka iz škole, raspored užinanja i dezinfekcije, sukladno postojećim mjerama i preporukama.

– Nastava će se odvijati u drugačijim okvirima, satovi su skraćeni za pet minuta, djeca se neće miješati i neće se seliti u specijalizirane učionice, na odmor će odlaziti s učiteljima. Trebat će vremena za nove rutine. Učenicima su podijeljeni udžbenici i bilježnice i održani su roditeljski sastanci na kojima su roditelji dobili potrebne informacije. Izabrani su predstavnici Vijeća roditelja koji će uskoro raspravljati o prijedlogu plana, programa i školskog kurikuluma. Mislim da smo spremni – rekla je Gordana Gazdić Buhanec.

Gordana Gazdić Buhanec: Spremi smo za nastavu

Što se tiče zaraženih osoba, u školi je bilo ukupno devet osoba u samoizolaciji ili na bolovanju. Od njih je troje bilo Covid negativno. Jedan zaposlenik, doznajemo, ima teže simptome i još je na bolovanju.

– Ostali ili nisu imali simptome ili su bile blagi, svi su izašli iz ‘crvenog’ i vraćaju se na posao. Informirani smo i o dvoje Covid pozitivnih učenika koji su sada zdravi. Najvažnije je da svi dolazimo zdravi u školu. Znači, da nemamo temperaturu te simptome koji se mogu povezati s virusom Covid-19 – grlobolja, kašalj, kratkoća daha, eventualno gubitak njuha i okusa, napomenula je ravnateljica „prve osnovne“.

Također, zaposlenici povremeno ispunjavaju obrazac s epidemiološkim pitanjima koji se čuva 15 dana iz kojeg se može vidjeti eventualna izloženost virusu. Raspored sati i prostora, dolaska i odlaska u školu napravljen je tako da se u što je većoj mjeri izbjegne miješanje djece.

– Postoje i četiri mjere koje bi stalno trebali poštovati i provoditi svi: držati distancu 1,5-2 m, u miješanim skupinama nositi maske, prati i dezinficirati ruke i prostor. Donijeli smo niz ostalih epidemioloških mjera za učenike i zaposlenike naše škole za vrijeme boravka u školi. Mjere su izrađene prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i dokumenta. Mjere smo prilagodili uvjetima naše škole i sve su objavljene na mrežnoj stranici škole – navela je Gordana Gazdić- Buhanec.

Razrednici i učitelji će redovito podsjećati učenike i roditelje da ih se pridržavaju koliko je više moguće. Predviđene su i procedure kod izbijanja simptoma ako se pojave tijekom boravka u školi te obavješćivanja roditelja i liječnika.

Osnovna škola Antun Nemčić -Gostovinski kreće s nastavom

– Učenik sa znakovima bolesti izolirat će se u posebnoj prostoriji u školi do dolaska roditelja. Odmah po utvrđivanju simptoma djetetu je potrebno osigurati masku za lice, a učitelju koji prati dijete do prostorije za izolaciju i boravi s njime treba osigurati vizir, masku i jednokratnu pregaču. Po odlasku djeteta detaljno se dezinficira prostorija u kojoj je dijete bilo izolirano – istaknula je ravnateljica Gazdić Buhanec. Oboljeli djelatnik odmah napušta ustanovu i javlja se obiteljskom liječniku. O svemu bez odgode također mora obavijestiti ravnateljicu škole. Kod pojedinačnog slučaja pojave simptoma koji mogu upućivati na zarazu Covid-19, razredni odjel nastavlja dalje s odgojno-obrazovnim radom, dok se kod grupiranja osoba sa znakovima bolesti postupa sukladno mišljenju liječnika.

Foto Arhiva PL

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI