PROSLAVILE TITULU Digle pehar prvakinja po 24. put, sada odmor pa pohod u Europu

Pojedini "duhovi" iz klupskih hodnika daju naslutiti kako se ne bismo trebali začuditi ako dođe do promjene trenerice


Autor: podravski.hr — 23.05.2018. / 19:31 Sport

Rukometašice Podravka Vegete osvojile su novi naslov prvakinja

Naslov prvaka Hrvatske u rukometu i ove će godine krasiti koprivničku vitrinu u Selingerovoj. Podravka Vegeta po 24. put otkako je neovisnosti osvojila je ovu titulu i time potvrdila da se radi o našem najtrofejnijem ženskom profesionalnom sportskom klubu. Dvostruka kruna nažalost izmaknula im je iz ruku. U nedavnom finalu Kupa poražene su od rukometašica Lokomotive pa je “klempo” u rukama Koprivničanki dosad bio “samo” 22. puta.

Rukometašice Podravka Vegete, državne prvakinje 2018.

Toth,, Krsnik, Dežić, Vidak i Kapitanović oprostile su se od Koprivnice

Iako je službena inauguracija prvakinja bila predviđena nakon kraja susreta protiv Splita 2010., uoči utakmice nekoliko se igračica po posljednji put predstavilo domaćoj publici, jer će od iduće sezone rukometati za neke druge klubove. Ivana Kapitanović, Marijeta Vidak, Ivana Dežić, Ana Toth i Dora Krsnik tako su primile bukete cvijeća kao zahvalu za to što su dio igračke karijere “odradile” u Podravka Vegeti.

Ana Toth i Dora Krsnik, prijateljice na odlasku

Ivana Kapitanović odlazi u francuski Metz

Podravkašice već ovo ljeto i jesen očekuju novi dvoboji u Europi. Unatoč odlasku stožernih igračica, barem tako tvrde u klubu, kvaliteta kadra ne bi trebala biti upitna. Kapitanović bi na vratima trebala zamijeniti bivša srbijanska reprezentativka Jovana Risović (25). Umjesto Vidak dolazi još jedna srpska igračica, vanjska igračica Dejana Milosavljević (24). Prije nekoliko tjedana potpisala je i bjeloruska reprezentativka Karina Jožekova (28). Pojedini su koprivnički mediji naveli kako postoji mogućnost dolaska još jedne Ruskinje, Natalie Čigirinove (25), no zasad konkretnijih novosti nema. Podsjetimo, zimus je u Podravki stigla Aljona Ihnjeva iz Rusije koja se pokazala ključnom igračicom u osvajanju naslova prvakinja.

Ono što ostaje visjeti u zraku jest pitanje trenera ili trenerice za sljedeću sezonu. Snježana Petika pokazala je kako brzo uči, drila se i u reprezentaciji uz izbornika Nenada Šoštarića, te bi bilo očekivano da nastavi voditi ekipu. Pojedini “duhovi” iz klupskih hodnika daju naslutiti kako to nije tako te da se ne bismo trebali začuditi ako dođe do promjene. Što bi tu bilo čudno? Pa Hrvatska je poznata po tome da se šefovi rješavaju trenera netom nakon osvojenog prvenstva. Valjda nisu dovoljno “zvučni” ili jednostavno se ne uklapaju u politiku. U svakom slučaju, nadamo se kako je to samo jedan u nizu tračeva. A, oni, znate uglavnom nisu istiniti.

Na terenu ni ovaj put nije bilo Ane Turk i Aljone Ihnjeve koje su se ozlijedile na završnici Kupa u Umagu. Vegeta je krenula u nešto sporijem, rekli bismo slavljeničkom ritmu, no kako su minute odmicale razlika se povećavala. Pred kraj Splićanke su se približile na četiri pogotka razlike, no domaće su igračice na kraju zasluženo i rutinski slavile (35:29). Bila je to rekordna 25. pobjeda u 26 ovosezonskih susreta. Jedini poraz nanijele su im u prvom dijelu sezone osvajačice Kupa, igračice Lokomotive. Podravka je, dodajmo, svojim protivnicama zabila čak 771 pogodak, a primila 506. Lokomotiva ima bolju gol razliku no bodovi su ti koji određuju tko na kraju slavi, a tko mora čekati novu priliku.

Na kraju, jedino možemo žaliti što se koprivnička rukometna publika, onu koju pamtimo iz 90-ih i početka ovog stoljeća osula pa utakmice prati tek 50-ak, do možda 100-tinu najzagriženijih gledatelja. Nedavno su Red Roostersi imali retrospektivnu feštu u Kinu Velebit, bilo ih je lijepo za vidjeti; Vratilo nas je to u zlatne godine Podravke. Nažalost, na utakmici jedino što se može čuti od navijanja je… hmm… baš ništa. Iduće sezone Podravka će se boriti u Europi i stvarno bi bila šteta da i sljedeća sezona bude bez decibela potpore. (ib)

Snimio Dubravko Vutuc