PROVALA U CRKVU Vjernici: To je djelo sotonista, oni žele relikvije i posvećene hostije za svoje obrede

U toj provali lopovi su ukrali i kalež, križ i posvećene hostije, ali novac, odnosno milodari koji se u kutiji skupljaju u crkvi, nije ni taknut


Autor: podravski.hr — 11.03.2019. / 19:33 Aktualno

Relikvijar s moćima Svetog Antuna koji je prije pet godina ukraden iz crkve

Crkva uznesenja blažene Djevice Marije u Molvama kod Đurđevca nedavno je opet bila na meti lopova koji ovaj put nisu uspjeli u svom naumu.

Drski kradljivci pajserom su u gluho doba noći pokušali provaliti sva ulazna vrata u crkvu, no to im nije pošlo za rukom pa su pobjegli bez plijena.

Novi pokušaj provale u molvarsku crkvu aktualizirao je slučaj otprije pet godina kad su lopovi iz “podravske katedrale” ukrali relikvijar s moćima svetog Antuna Padovanskog, odnosno djelić njegove kože ugrađen u postolje sa zlatnim križem.

Riječ je o iznimno vrijednoj relikviji koju posjeduje samo pet crkava u svijetu. U toj provali lopovi su ukrali i kalež, križ i posvećene hostije, ali novac, odnosno milodari koji se u kutiji skupljaju u crkvi, nije ni taknut. U pet godina od te krađe u policijskoj istrazi nema nikakvih pomaka.

– Policijski službenici provode kriminalističko istraživanje u cilju pronalaska nepoznatog počinitelja – kratko nam je odgovorila Dijana Žagar, glasnogovornica županijske Policijske uprave.

Crkva u Molvama opet na meti provalnika

Nakon te krađe tadašnji molvarski župnik fra Tomislav Glavnik, na čiju inicijativu je crkva dobila relikvijar svetog Antuna Padovanskog, odmah se pobrinuo za postavljanje videonadzora. Na svim ulaznim vratima postavljene su i pojačane zaštite od provala koji su očito u nedavnom slučaju urodile plodom jer lopovi nisu uspjeli provaliti.

Iz bazilike svetog Antuna u Padovi u Italiji odmah nakon prve svetogrdne krađe stigao je novi relikvijar s moćima tog sveca, pa nije isključena mogućnost da je meta lopova opet bila ista. Molvarski vjernici sumnjaju da su u crkvu ponovno pokušali provaliti sotonisti koji su, barem tako tvrde, i prije pet godina počinili teško svetogrđe.

Naime, vjernici tumače kako se ukradeni predmeti koriste u sotonističkim obredima, a posebno su im važni relikvijari, kao i posvećena hostija koja se na crnom tržištu prodaje za čak 3500 kuna.

Aktualni molvarski župnik fra Zdravko Tuba ne želi nagađati o motivima lopova, kao ni sumnjati tko su oni.

– U tijeku je policijska istraga za oba slučaja i jedino se možemo nadati da će policajci ući u trag lopovima – kaže fra Zdravko Tuba.

S obzirom da crkva ovaj put ima videonadzor, policajcima bi posao mogao biti olakšan jer su kamere postavljene uz ulaze pa bi snimke mogle otkriti drznike. (db)

FOTO: DINKO BOROZAN