Provjerili smo: Što i koliko toga možete „prenijeti“ iz šopinga u Mađarskoj

Mnogo upita došlo nam je u redakciju nakon našeg članka o kupovini u Mađarskoj oko toga koje su ograničene količine potrošačke robe koja se može prenijeti između članica EU.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Konkretno, naše čitatelje zanimalo je što i koliko toga mogu iz kupovine u Mađarskoj prenijeti u Hrvatsku. Odgovor je ukratko: sve, ali uz neka ograničenja.

Prvo, pojam prenesen u ovom kontekstu je pogrešan jer je za građane članica Europske unije kretanje unutar granica apsolutno slobodno. Dakle, sva roba, koja je za osobnu potrošnju, može se u prtljazi putnika slobodno kretati ako je za osobnu potrošnju i ako je kupljena u EU.

Dakle, carinski nadzor nad robom ne postoji u pravilu, već kao iznimka. No ako vas ipak mobilna carina zaustavi na području EU, svu onu robu koja je nabavljena u članicama Europske unije možete slobodno prevoziti. To se tiče i mesa i mesnih prerađevina. Upravo oko toga bilo je najviše nedoumica jer su nam pojedini putnici tvrdili da su im carinici slučajnom kontrolom zaplijenili meso i mesne proizvode. No, kako smo saznali, to se može učiniti ako se utvrdilo da putnici prijenose previše mesa ili se ne može utvrditi njegovo porijeklo. No, izgleda da se tu radi o slobodnoj procjeni carinika, jer ne postoje određeni parametri po kojim bi se carinski službenici ravnali. 

Iznimka od ovog pravila su trošarinske robe, koje pak podliježu posebnim pravilima. Dakle, za njih postoje posebna pravila i količinske kvote prilikom kolanja tih roba između članica EU.  Tako fizička osoba putnik, koja unosi u Republiku Hrvatsku trošarinske proizvode (alkohol i alkoholna pića te duhanske prerađevine) koji su nabavljeni u nekoj od država članica Europske unije, može ih unijeti bez carinskih formalnosti i bez obveze plaćanja trošarine u Republici Hrvatskoj pod uvjetom da su trošarinski proizvodi pušteni u potrošnju u državi članici u kojoj su nabavljeni. To znači da su trošarinski proizvodi nabavljeni u maloprodaji, što znači da su PDV i trošarina plaćeni, te da su proizvodi za osobne potrebe fizičke osobe te da ih putnik sam prevozi, odnosno unosi trošarinske proizvode u Republiku Hrvatsku iz države članice u kojoj su nabavljeni.

 – Republika Hrvatska je u odnosu na kriterij količine, u skladu s mogućnošću koju daje Direktiva Vijeća 2008/118/EZ, svojim nacionalnim trošarinskim zakonodavstvom definirala indikativne količine za osobne potrebe prilikom unosa trošarinskih proizvoda iz druge države članice Europske unije u putničkom prometu – odgovorili su na naš upit iz Carinske uprave.

Obveza plaćanja trošarine nastaje za nabavljene i u Republiku Hrvatsku unesene energente, dakle pogonsko gorivo i slično, koji su već bili pušteni u potrošnju u drugoj državi članici te ih na neuobičajen način prevozi fizička osoba ili tko drugi u njezino ime.

– Neuobičajeni prijevoz znači svaki prijevoz energenata osim prijevoza pogonskog goriva u standardnim spremnicima motornih vozila ili u prikladnim prenosivim kanistrima za rezervno gorivo zapremnine do 10 litara – objašnjavaju u Carinskoj upravi.

Nacionalnim trošarinskim zakonodavstvom također je propisano da obveza plaćanja trošarine ne nastaje niti prilikom unosa u Republiku Hrvatsku grijanih duhanskih proizvoda, e-tekućine i novih duhanskih proizvoda, koji su pušteni u potrošnju u drugoj državi članici Europske unije, u situacijama kada te proizvode unosi fizička osoba za vlastite potrebe i sama ih prevozi. U obzir se uzimaju, kažu u Carinskoj upravi, sljedeće indikativne količine: jedan kilogram grijanog duhanskog proizvoda, 100 mililitara e-tekućine, jedan kilogram novih duhanskih proizvoda.

U odnosu na kavu i bezalkoholna pića koji su oporezivi u Republici Hrvatskoj posebnim porezom (nisu dio europskog harmoniziranog trošarinskog zakonodavstva), fizička osoba – putnik može ih bez plaćanja posebnog poreza unijeti u osobnoj prtljazi u količinama za koje se smatra da nisu namijenjene za komercijalnu uporabu. Unos se ne smatra komercijalnom uporabom ako se ne obavlja redovito, ako se predmeti oporezivanja javno ne reklamiraju i ako količine i vrijednosti predmeta oporezivanja te druge okolnosti ne ukazuju da se radi o komercijalnoj uporabi, a ako bi se utvrdilo da su uneseni za komercijalnu uporabu, takav bi se unos smatrao nezakonitim postupanjem.

Ako imate račun i vozite za osobne potrebe, ograničenja nema

Dozvoljena količina trošarinskih proizvoda bez naplate trošarine

Duhanske prerađevine:

• 800 komada cigareta,

• 400 komada cigarilosa,

• 200 komada cigara,

• 1,0 kg duhana za pušenje.

Alkohol i alkoholna pića

• 10 litara jakog alkoholnog pića,

• 20 litara međuproizvoda, (alkoholni proizvodi koji nisu pivo, vino i sl)

• 90 litara vina (uključujući najviše 60 litara pjenušavog vina),

• 110 litara piva.

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI