PRVA ŽENA KOPRIVNIČKOG STOŽERA: Koprivnica je, nažalost, postala mali grad s velikom zarazom

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Termin “novo normalno” dosta je širok i čini se kako ostavlja prostora lokalnim i regionalnim stožerima da ponekad potpuno suprotno primjenjuju upute i mjere. Jesmo li u krivu ako imamo dojam da je naš gradski stožer poprilično strog u primjeni mjera i preporuka Nacionalnog stožera?

Ksenija Ostriž, čelnica gradskog Stožera civilne zaštite ističe kako njihov Stožer čini mnogo ljudi i stručnjaka iz raznih područja i čelnika žurnih i ostalih službi te kako sve odluke donose zajednički, prvenstveno radi zdravlja građana.

Ksenija Ostriž

– Odluke donosimo nakon razgovora i analiza te su jedino i isključivo usmjerene na dobrobit i sigurnost građana. Točno je da smo reagirali uvijek brzo u prvim danima, ali nikad strože od odluka Nacionalnog kriznog stožera – ističe Ostriž.

Dok su drugi gradovi otvarali sportske dvorane, mi nismo, dok drugi ustraju u organizaciji velikih manifestacija, koncerata, i slično, mi ih opet otkazujemo. Ksenija Ostriž ipak odgovara da su se sve sportske dvorane i objekti u gradu koji nisu u sastavu škola, privatne teretane i vanjski tereni i koprivnički bazeni, otvarali odmah nakon dozvole Nacionalnog kriznog stožera.

– Ne mislim da je stravična pogreška pridržavati se uputa koje donese nadležno ministarstvo, žao mi je što su naši rekreativci ostali uskraćeni za korištenje termina u školskim objektima kroz ovih nekoliko mjeseci i nadam se da će se najesen sve normalizirati – kazuje, no s druge strane Renesansni festival okuplja do tisuću sudionika iz čitave Europe, a privlači na desetke tisuća posjetitelja.

– U situaciji kad svjedočimo zatvaranju nekih granica i ponovnom širenju zaraze, nitko od njih nije nam mogao jamčiti da će sudjelovati u programu – navodi šefica gradskog Stožera i dodaje kako neke koncerte jesu odgodili, ali ne sve u potpunosti, ostali događaji kao i programi Ljeta na Zrinskom idu dalje.

– Vjerujem da manifestaciju Ljeto na Zrinskom možemo organizirati tjedan po tjedan i pritom osluškivati i pratiti epidemiološku situaciju – dodaje i podsjeća da je Županijski stožer civilne zaštite 23. lipnja donio uputu da svi gradovi koji organiziraju manifestacije moraju tražiti i dobiti suglasnost Nacionalnog kriznog stožera, a suglasnost su tražili i oni.

Prošli se tjedan povlačilo pitanje otkazivanja koncerata u Koprivnici, dok se u isto vrijeme u Đurđevcu pripremala Picokijada. No, što o tome misli Ostriž?

– Da sam organizirala Picokijadu, morala bih, dakle tražiti dozvolu za održavanje od Nacionalnog stožera. Što se tiče posjeta Picokijadi ili takvim događajima, odluka je u potpunosti na svakom pojedincu i ako odluči posjetiti neku od manifestacija, tada preuzima i osobnu odgovornost – smatra ona.

Ostriž ne bježi od toga da nas je sve zatekla ova epidemija i da nam se na trenutke u doba lockdowna činilo da živimo u nekom paralelnom svemiru.

– Koprivnica je, na moju veliku žalost, postala sinonim za mali grad s velikom zarazom i to u ustanovi nad kojom kao gradski stožer nismo imali nikakvu ingerenciju, s najrizičnijom skupinom stanovništva, starijim i nemoćnim osobama. Mnogi od nas to su i osobno proživljavali zbog obiteljskih razloga pa je sve to skupa bila jedna teška životna lekcija – priča Ksenija Ostriž.

S obzirom na posljednjih nekoliko mjeseci i stanje koje je vidjela na terenu, Ostriž msli da su Koprivničanci bili iznimno disciplinirani i solidarni. – Brinuli su se o starijim članovima obitelji i susjedima, shvatili su ozbiljnost situacije i važnost da se svi pridržavamo mjera koje su bile donesene kako bismo što brže izašli iz krize. Iskoristila bih ovu priliku i zahvalila svim građanima na odgovornom ponašanju, ali i operativnim snagama gradskog stožera i svim onima koji su radili na izdavanju propusnica te medijima na brzom reagiranju, praćenju i informiranju građana – dodaje Ostriž.

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI