PRVA ŽENA KOPRIVNIČKOG STOŽERA: Koprivnica je, nažalost, postala mali grad s velikom zarazom

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Termin “novo normalno” dosta je širok i čini se kako ostavlja prostora lokalnim i regionalnim stožerima da ponekad potpuno suprotno primjenjuju upute i mjere. Jesmo li u krivu ako imamo dojam da je naš gradski stožer poprilično strog u primjeni mjera i preporuka Nacionalnog stožera?

Ksenija Ostriž, čelnica gradskog Stožera civilne zaštite ističe kako njihov Stožer čini mnogo ljudi i stručnjaka iz raznih područja i čelnika žurnih i ostalih službi te kako sve odluke donose zajednički, prvenstveno radi zdravlja građana.

Ksenija Ostriž

– Odluke donosimo nakon razgovora i analiza te su jedino i isključivo usmjerene na dobrobit i sigurnost građana. Točno je da smo reagirali uvijek brzo u prvim danima, ali nikad strože od odluka Nacionalnog kriznog stožera – ističe Ostriž.

Dok su drugi gradovi otvarali sportske dvorane, mi nismo, dok drugi ustraju u organizaciji velikih manifestacija, koncerata, i slično, mi ih opet otkazujemo. Ksenija Ostriž ipak odgovara da su se sve sportske dvorane i objekti u gradu koji nisu u sastavu škola, privatne teretane i vanjski tereni i koprivnički bazeni, otvarali odmah nakon dozvole Nacionalnog kriznog stožera.

– Ne mislim da je stravična pogreška pridržavati se uputa koje donese nadležno ministarstvo, žao mi je što su naši rekreativci ostali uskraćeni za korištenje termina u školskim objektima kroz ovih nekoliko mjeseci i nadam se da će se najesen sve normalizirati – kazuje, no s druge strane Renesansni festival okuplja do tisuću sudionika iz čitave Europe, a privlači na desetke tisuća posjetitelja.

– U situaciji kad svjedočimo zatvaranju nekih granica i ponovnom širenju zaraze, nitko od njih nije nam mogao jamčiti da će sudjelovati u programu – navodi šefica gradskog Stožera i dodaje kako neke koncerte jesu odgodili, ali ne sve u potpunosti, ostali događaji kao i programi Ljeta na Zrinskom idu dalje.

– Vjerujem da manifestaciju Ljeto na Zrinskom možemo organizirati tjedan po tjedan i pritom osluškivati i pratiti epidemiološku situaciju – dodaje i podsjeća da je Županijski stožer civilne zaštite 23. lipnja donio uputu da svi gradovi koji organiziraju manifestacije moraju tražiti i dobiti suglasnost Nacionalnog kriznog stožera, a suglasnost su tražili i oni.

Prošli se tjedan povlačilo pitanje otkazivanja koncerata u Koprivnici, dok se u isto vrijeme u Đurđevcu pripremala Picokijada. No, što o tome misli Ostriž?

– Da sam organizirala Picokijadu, morala bih, dakle tražiti dozvolu za održavanje od Nacionalnog stožera. Što se tiče posjeta Picokijadi ili takvim događajima, odluka je u potpunosti na svakom pojedincu i ako odluči posjetiti neku od manifestacija, tada preuzima i osobnu odgovornost – smatra ona.

Ostriž ne bježi od toga da nas je sve zatekla ova epidemija i da nam se na trenutke u doba lockdowna činilo da živimo u nekom paralelnom svemiru.

– Koprivnica je, na moju veliku žalost, postala sinonim za mali grad s velikom zarazom i to u ustanovi nad kojom kao gradski stožer nismo imali nikakvu ingerenciju, s najrizičnijom skupinom stanovništva, starijim i nemoćnim osobama. Mnogi od nas to su i osobno proživljavali zbog obiteljskih razloga pa je sve to skupa bila jedna teška životna lekcija – priča Ksenija Ostriž.

S obzirom na posljednjih nekoliko mjeseci i stanje koje je vidjela na terenu, Ostriž msli da su Koprivničanci bili iznimno disciplinirani i solidarni. – Brinuli su se o starijim članovima obitelji i susjedima, shvatili su ozbiljnost situacije i važnost da se svi pridržavamo mjera koje su bile donesene kako bismo što brže izašli iz krize. Iskoristila bih ovu priliku i zahvalila svim građanima na odgovornom ponašanju, ali i operativnim snagama gradskog stožera i svim onima koji su radili na izdavanju propusnica te medijima na brzom reagiranju, praćenju i informiranju građana – dodaje Ostriž.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI