PRVI ČOVJEK POLICIJE Na slučaju “Piškornica” rade najbolji kriminalisti i najvrsniji pravnici

Nismo frustrirani kad padnu optužnice. Fokusirani smo na to da kvalitetno obavimo svoj posao, a na druge organe niti želimo niti možemo utjecati


Autor: podravski.hr — 23.12.2017. / 14:57 Aktualno

Vjekoslav Štimac, novi načelnik Policijske uprave

Prije dolaska u policiju, magistar elektrotehnike Vjekoslav Štimac radio je u Bilokalniku i Komingu, a od 1994. godine u vodećim je strukturama naše Policijske uprave. Prije tri mjeseca ministar Davor Božinović imenovao ga je načelnikom i ovo je prvi njegov intervju u ulozi čelnog čovjeka podravsko-prigorske policije.
U kakvom ste stanju zatekli Policijsku upravu i jeste li posložili suradnički tim?
– Poslagivanje vodećeg dijela Policijske uprave u tijeku je, čekam izmjene Zakona o policiji koje će to olakšati. Policijska uprava relativno je dobro popunjena što se tiče visokostručnog kadra i dobro funkcionira, zatekao sam je u jako dobrom stanju, s dobrim međuljudskim odnosima i dobrim odnosom prema poslu. Od mojeg imenovanja došla su tri nova načelnika policijskih postaja. U Đurđevcu je imenovan Marijan Slaviček, koji je dosad bio pomoćnik načelnika koprivničke postaje. Za načelnika prometne policije imenovan je Dalibor Marković, koji je bio šef smjene u operativnom dežurstvu, a za načelnicu granične policije postavljena je Tatjana Židov, djelatnica ureda načelnika.
Stoji li iza vas i vašeg imenovanja politika?
– MUP nastoji otkloniti bilo kakve političke utjecaje u imenovanjima i mislim da tu ide u dobrom smjeru. Po zakonu, policijski službenik ne može politički djelovati ili biti član stranke. Kod mog imenovanja nije bilo političkog utjecaja. Svi smo prolazili testiranja i intervjue i ministar je odabrao ljude s iskustvom u koje ima povjerenja.
Kako stoje stvari s preustrojem policije, hoće li u Koprivnici ostati sjedište Policijske uprave?
– Da, definitivno neće biti promjena. Plan koji se spominjao u zadnje dvije godine više nije u fokusu.
U svojoj prvoj izjavi u ulozi načelnika bili ste stavili naglasak na borbu protiv korupcije. Zašto?
– Korupcija je velik problem u Hrvatskoj i to se naglašava na svim sastancima s ministrom. Svi smo svjesni da je korupciju prilično teško dokazati, ali upravo otkrivanje koruptivnih kaznenih djela prioritet je ove policijske uprave. Naglasio bih da smo na ovotjednom kolegiju s glavnim ravnateljem policije i ministrom pohvaljeni kao jedna od dviju uprava koje imaju porast otkrivanja takvih kaznenih djela, uz Policijsku upravu primorsko-goransku. Nažalost, postoje i uprave koje uopće nemaju otkrivenih koruptivnih kaznenih djela. Nastojat ćemo i dalje biti među vodećima u Hrvatskoj na tome polju.
Gdje je više korupcije, u javnoj upravi i poduzećima ili u privatnom sektoru?
– Ima je svugdje. U zadnje smo se vrijeme najviše bavili, i još se bavimo, korupcijom u lokalnoj samoupravi. Mi ćemo ‘zagrepsti’ svugdje gdje postoje informacije o potencijalnoj korupciji.
Jeste li kada frustrirani što vaš trud ponekad propadne zbog loših optužnica ili čudnih presuda?
– Nismo frustrirani. Fokusirani smo na to da kvalitetno obavimo svoj posao, a na druge organe niti želimo niti možemo utjecati.
Poznato je da trenutačno vodite istragu o mogućem kriminalu u javnoj tvrtki Piškornici. Koliko je to velik i zahtjevan slučaj?
– Na slučaju Piškornica radi se ništa više ili manje intenzivno nego na drugim slučajevima. Radi se konstantno već nekoliko mjeseci i radi se u nekoliko pravaca. Prikuplja se dokumentacija na temelju koje će se izvući određeni zaključci. Kompletan posao radimo u suradnji s Županijskim državnim odvjetništvom u Varaždinu, koje nam diktira tempo obrade. U tom slučaju ima stvari koje trebaju protumačiti najvrsniji pravnici. Ima puno posla. Ne mogu predvidjeti koliko će on trajati.
Kakve su brojke kad je u pitanju efikasnost Policijske uprave?
– Brojke su jako dobre što se tiče otkrivanja kaznenih djela. Mi smo na 83 posto za 11 mjeseci ove godine, što je daleko iznad hrvatskog prosjeka, koji je na 63 posto. No, osim brojaka, nama je bitna percepcija građana. Ako nam oni govore da se osjećaju sigurnima, to nam je jači putokaz od statističkih podataka.
Kakva je situacija u prometu?
– Uz borbu protiv korupcije, naglasak rada bit će i na tom polju. Imamo manje prometnih nesreća nego lani i manje ozlijeđenih, ali više smrtno stradalih. Nažalost, tako je i u cijeloj zemlji. Cilj nam je smanjiti broj poginulih na manje od deset godišnje.
Što vozači mogu očekivati, hoćete li pojačati represivne mjere, patrole, alkotestiranje, mjerenje brzine?
– Najveći uzroci prometnih nesreća jesu alkohol, brzina i mladi vozači. Represija prema svima iz godine u godinu smanjuje se i orijentirani smo na najteže prekršaje te na višestruke počinitelje. Prema njima ćemo represiju pojačati. Nismo ovdje da kažnjavamo za sitne prekršaje i otkad postoji institut opomene, često ga koristimo. Ne želimo da građani policiju osjete kao teret na leđima.
Koliko znam, postoji samo jedno neriješeno ubojstvo na našem području, slučaj Kragl iz Glogovca. Ima li u njemu kakvih novih momenata?
– Ponosni smo što smo gotovo sva teška kaznena djela riješili i u novije vrijeme nema neriješenih ubojstava ili razbojništava. Zbog proteka vremena, u starijim slučajevima poput toga koji spominjete teško je nešto bitno učiniti. U konkretnom slučaju nema novih informacija.
Rekli ste da je rukovodeći kadar u Policijskoj upravi dobro ekipiran. Kako stoje stvari s policajcima, imate li dovoljno ljudi?
– Situacija je potpuno suprotna onoj s rukovoditeljima. Imamo prirodni odljev policajaca zbog umirovljenja, a u zadnje vrijeme imamo i najava otkaza zbog odlaska na bolje plaćena radna mjesta u inozemstvu. Dakle, imamo deficit. No, MUP i Policijska akademija osmislili su način osposobljavanja policijskih službenika i trenutačno je na školovanju 400-tinjak mladih policajaca, koji će sljedeće godine doći na posao. Postoje policijske uprave koje imaju daleko veći manjak od nas, poput dubrovačke ili istarske. Ondje ljudi ne žele primati policijsku plaću, koja je relativno mala. S tom plaćom u Podravini se može živjeti, ali u Dubrovniku ili Puli ne, ondje su životni troškovi mnogo viši.
A kakva je situacija s opremom? U zadnje vrijeme moglo se u medijima pročitati kako policajci nemaju zimske jakne…
– Sustav je po tom pitanju bio dosta zapušten, ali Ministarstvo sada intenzivno radi na tom problemu. Evo, mi smo dobili nova vozila, a stiže i osobna oprema za svakog policajca. Uvjeren sam da o lošoj opremljenosti policajaca uskoro više nećemo govoriti.
Hoće li vam načelnička dužnost ostaviti vremena da i dalje budete na čelu gradskog društva Crvenog križa?
– Kad sam imenovan za načelnika, prva mi je bila misao može li to ići jedno s drugim i hoću li imati vremena. Zasad to ide i ne predstavlja mi velike probleme. Ponosan sam na naše gradsko društvo, koje je godinama među najboljima u Hrvatskoj, a prepoznato je i u međunarodnim strukturama Crvenog križa.
Jeste li vi kao načelnik štićena osoba? Primate li prijetnje?
– Nisam štićena osoba i ne osjećam nikakvu opasnost po sebe. S pritiscima koje imam, i koji su uobičajeni u ovome poslu, dobro se nosim i mislim da mi nije potrebna zaštita.
FOTO: NIKOLA WOLF