Prvi čovjek vatrogasaca Tucaković: Požari s ‘obale’ uskoro će harati i kontinentom

Podravski list profile

Koprivničanac Slavko Tucaković ponovno je imenovan za glavnog vatrogasnog zapovjednika. Ova iznimno odgovorna pozicija, od nedavnog ustrojavanja Hrvatske vatrogasne zajednice kao središnjeg državnog ureda, pojačana je novim ovlastima, ali i odgovornošću. Ispred Slavka Tucakovića velik je posao organiziranja Hrvatske vatrogasne zajednice koja je dobila status državnog ureda te je odgovorna izravno Vladi. Zanimljiva je i činjenica da je Slavko Tucaković istaknuti član SDP-a. Činjenica da je dobio povjerenje sadašnje Vlade govori o njegovim kompetencijama, koje su ovoga puta nadrasle stranačke interese i politikantstvo.

PL: Što se promijenilo činjenicom da je Hrvatska vatrogasna zajednica postala državni ured? To je velika stvar za hrvatsko vatrogastvo…

Prošle godine ugasila se Državna uprava za zaštitu i spašavanje. Tada je uslijedio prijelazni period u kojem me je Vlada imenovala za glavnog zapovjednika, ali bez prevelikih ovlasti. Bilo je to prijelazno razdoblje do osnivanja Hrvatske vatrogasne zajednice u statusu središnjeg državnog ureda. Promjenama Zakona u vatrogastvu po prvi put u povijesti Hrvatske vatrogastvo je dobilo državno tijelo i više nije unutar drugog ministarstva. Hrvatska vatrogasna zajednica ima status Središnjeg državnog ureda na čijem je čelu državni tajnik, glavni vatrogasni zapovjednik.

Mojim imenovanjem 30. siječnja za glavnog vatrogasnog zapovjednika okrenuta je nova stranica u hrvatskom vatrogastvu. Godinama je hrvatsko vatrogastvo bilo razjedinjeno između statusa državnog tijela i Hrvatske vatrogasne zajednice kao udruge građana. Tu se događala dualnost nadležnosti, vrlo je teško bilo provoditi bilo kakve odluke i napraviti čvrstu strukturu. Sada će jedinice lokalne samouprave imati vatrogasna vijeća. Konkretno, grad Koprivnica također će imati vatrogasno vijeće. U njemu će svog predstavnika imati Županijska vatrogasna zajednica, Hrvatska vatrogasna zajednica, predstavnik radnika JVP-a, predstavnik Grada Koprivnice i predstavnik Gradske vatrogasne zajednice. Svi oni imat će jednako pravo glasa.

Dakle, ovdje će struka imati prednost nad politikom. Vatrogasno vijeće upravljat će javnom vatrogasnom postrojbom i imenovat će zapovjednika, ali uz suglasnost županijskog zapovjednika, dakle, ustrojena je nadležnost i zapovjedna linija. Također, u planu je, a to nam je i obveza, do polovice ove godine uspostaviti Vatrogasnu mrežu. Vlada Republike Hrvatske financirat će preko mreže javne vatrogasne postrojbe i pojedine DVD-ove. Izradit ćemo i strategiju razvoja vatrogastva u Hrvatskoj i donijeti Pravila vatrogasne službe a to je preduvjet da se dođe do europskih fondova. Bilo je različitih kritika oko donošenja novog Zakona ali on je tu i mi ga trebamo provesti i implementirati u sustav.

Nadalje, Ministarstvo poljoprivrede oslobodit će značajna sredstva na nabavku opreme. Dakle, opremanje vatrogasaca u Hrvatskoj bit će kontinuirani proces, a pod paskom Hrvatske vatrogasne zajednice mi ćemo saslušati županijske vatrogasne zajednice, predsjednike i zapovjednike kao savjetodavno tijelo GVZ, koje će navesti svoje potrebe.

Vatrogastvo RH je dio ukupnog sustava domovinske sigurnosti. Po prvi puta na prvoj sjednici Stožera HVZ-a imenovao sam županijske vatrogasne zapovjednike svojim pomoćnicima. I to se dogodilo kod nas na području Općine Rasinja.

PL: Velike promjene dogodit će se i u funkcioniranju dobrovoljnih vatrogasnih društava?

Veću nadležnost dobit će zapovjednik DVD-ova, koji će se tako moći bolje brinuti o svojim članovima, vatrogascima. Mi se sad nalazimo u prijelaznoj fazi, a sljedeći je korak da će se i dobrovoljna vatrogasna društva organizirati po Zakonu u vatrogastvu, a ne prema Zakonu o udrugama. Također, u vrlo kratkom roku očekujem formiranje fondova preko Ministarstva poljoprivrede i fonda za regionalni razvoj, iz kojih bi se ulagalo u izgradnju vatrogasnih domova i opreme.

No, s nabavkom opreme krenulo se već sad te smo nedavno potpisali ugovor s Ministarstvom unutarnjih poslova o dodijeli  94 vatrogasna vozila na području Hrvatske. U pripremi je i potpisivanje ugovora sa Ministarstvom poljoprivrede o nabavci vozila i opreme iz sredstava OKFŠ za 2018/2019 g, i to 76 kombi vozila, 54 pick up vozila i osobne i zaštitne opreme. Treba istaći da se OKFŠ izdvaja za cijelo područje RH i velika hvala Ministarstvu poljoprivrede. Konkretno, u našu županiju doći će četiri vozila, jedno će ići u Koprivnicu, dva u Križevce, a jedno u Đurđevac, a u podravskom kraju i Ludbreg će dobiti novo vozilo. Dogovoreno je da, ako nova vozila dobiju javne postrojbe, da svoja dosadašnja vozila podijele lokalnim DVD-ovima.  

PL: Kako biste ocijenili opremljenost i organiziranost hrvatskog vatrogastva. Imaju li hrvatski vatrogasci dovoljno opreme i gdje smo po tome na europskoj razini?

Vatrogastvo u RH ima 156 ljetnu tradiciju i možemo biti ponosni taj stoljetni rad i djelovanje  generacija dobrovoljnog rada vatrogasaca i pomoći svojim građanima i na to smo posebno svi ponosni.

Moram reći da smo mi po tom pitanju prekritični prema sebi. Za vatrogasnu zaštitu zadužene su jedinice lokalne samouprave, a možemo sa sigurnošću reći da načelnici, gradonačelnici i župani vode iznimnu brigu o zaštiti svojih mještana. Mi smo u tom pogledu otišli vrlo daleko i ta svijest o vatrogastvu je razvijena. Usporedimo li sebe sa svojim susjedima, primjerice s Bosnom ili Srbijom, mi smo svemirski brod. Javne vatrogasne postrojbe u Hrvatskoj dobro su opremljene i njih dvaput godišnje posjećuje vatrogasna inspekcija, koja je po novom zakonu sad izravno odgovorna glavnom vatrogasnom zapovjedniku. U našem kraju postoji mnoštvo DVD-ova i teško je svima uslišiti želje, ali ne treba pak svako vatrogasno društvo imati svoju cisternu. Toliko pak bogati nismo, ali za to nema ni potrebe.

PL: U Koprivničkoj-križevačkoj županiji sva tri grada imaju JVP-e, a primjerice u Varaždinskoj samo grad Varaždin. Zašto primjerice Ludbreg nema javnu vatrogasnu postrojbu?

Ovdje se vraćam na ustavne odredbe, a one govore da je vatrogastvo u nadležnosti jedinice lokalne samouprave. Jedinica lokalne samouprave može donijeti odluku da želi osnovati javnu vatrogasnu postrojbu. Tada Hrvatska vatrogasna zajednica izda upute u kojima se navedu zakonske odredbe koje moraju zadovoljavati javne vatrogasne postrojbe u smislu opreme i ljudstva. Kada se to odradi, mi izdajemo konačno rješenje. Tada se ta nova javna vatrogasna postrojba predvidi u decentraliziranim sredstvima. Tako je ove godine oko 320 milijuna kuna pripremljeno za plaće i materijalne troškove. No, tu opet dolazi u priču vatrogasna mreža koju sam spomenuo. Tada će neki gradovi i općine dobiti sukladno vatrogasnoj mreži određeni broj zaposlenika u vatrogastvu koje će sufinancirati država. To je proces.

Naravno u razvoju sustava vatrogastva su vrlo bitni načelnici, gradonačelnici, župani i na tome im se zahvaljujem i mogu odgovorno i s ponosom biti zadovoljan na onome što čine za nas vatrogasce.

PL: Sjeverni dio Hrvatske posebno je poznat po razvijenosti vatrogastva, posebice onog dobrovoljnog. Kako to da je baš taj dio Hrvatske posvetio pažnju vatrogastvu?

Svakako su Varaždinska, Krapinsko-zagorska, Koprivničko-križevačka, Međimurska, područje grada Zagreba, Zagrebačka, i Sisačko-moslavačka županija najrazvijenije u pogledu vatrogastva. Kada ljudi, vatrogasci, primjerice iz  Dalmacije dođu na godišnju skupštinu općinskog DVD-a, na kojoj je tristo ljudi, njima je to nepojmljivo. Volim govoriti da je vatrogastvo hrvatski brend. Mi smo obučili brojne vatrogasce po svijetu, od Izraelaca do Njemaca i mnogih drugih. Oni kada dođu u Hrvatsku uopće ne mogu pojmiti na koji je način vatrogastvo utkano u život ljudi. To je velika tradicija, ali i preventiva, kad se djeca odmalena uče o sigurnosti. Vodio sam Izraelce u Sigetec i Legrad, i kad su vidjeli naše najmlađe vatrogasce kako tegle brentače, njima je to bilo nerazumljivo, nepojmljivo, otkud tolika volja već kod djece. Nedavno mi je u došao mail iz ureda izraelskog premijera Netanyahua s molbom da im objasnim na koji smo način aktivirali toliki broj građana u vatrogastvo, posebice mladih. Uskoro bih trebao potpisati  ugovor s hercegovačkm kantonima u BiH o obučavanju njihovih vatrogasca, jer tamo praktički organizirano vatrogastvo ne postoji, točnije, u vrlo je lošem stanju. Često moramo prelaziti granice kako bismo zaustavili požare. Dakle, mi smo u hrvatskom vatrogastvu na vrlo visokoj razni i na to trebamo biti ponosni. Osobno sam sretan i ponosan što sam član DVD-a Koprivnica i Vatrogasne zajednice Grada Koprivnica.

PL: Klimatske promjene sada su i više nego vidljive. Očekuju nas duga ljeta s visokim temperaturama i malo padalina. Očekujete li povećanje broja požara u ljetnoj sezoni?

– Bez ikakve sumnje to se može očekivati. Kada prođe mjesec dana bez oborina, što nije neuobičajeno i zbog poroznosti tla, dogodi se dehidracija raslinja i stvaraju se uvjeti za požar, a jaki vjetrovi dodatno osuše vegetaciju. U posljednjih trideset godina „crvena zona“, dakle teritorij koji je kritičan zbog opasnosti od požara, pomiče se prema kontinentalnoj Hrvatskoj. Sada je crvena zona i indeks opasnosti došla do Karlovca, što se nikad prije nije dogodilo.

PL: Znači li to da veliki požari koji su većinom bili u priobalju sada prijete i kontinentu.

Svakako. Posebice se to odnosi na Slavoniju, ali i cijeli kontinentalni dio s godinama će biti u sve većoj opasnosti. Velike vrućine činit će svoje. No to je i stvar demografije. U kućama su stariji ljudi, teren se ne kosi, ne održava se okoliš i sve to uz sve više temperature uvjeti su za nastanak požara. No, ne radi se tu samo o požarima, nego i o tehničkim intervencijama, koje čine polovicu intervencija vatrogasaca. Svako malo dolazi do jakih oluja koje dolaze s klimatskim promjenama. Sada kada su puhali jaki vjetrovi vatrogasci su imali stotine intervencija. Prošle godine u Zagrebu, kada je bilo nevrijeme, u dva dana vatrogasci su intervenirali 620 puta. Opreme ima, ali se javlja problem s ljudima kojih imamo premalo. Isto tako, u priobalju se susrećemo sa sličnim problemima. Plaća vatrogasaca je premala, mi smo sada postigli da ona iznosi 8000 kuna bruto, ali možda je i to premalo. Ne isplati se ljudima za taj novac raditi ovako zahtjevan posao, posebice u priobalju, gdje ljudi u sezoni na drugim poslovima mogu zaraditi mnogo više, tako da je pred nama vrlo izazovno vrijeme. Upravo je zato za naše vatrogasce iznimno važna realizacija ove nove strukture i da sada vatrogastvo na državnoj razini ima svoju malu „kućicu“.

PL: Šumski požari, koji u ljetnoj sezoni predstavljaju veliku opasnost, većinom nastaju ljudskim djelovanjem ili djelovanjem prirode?

Zapravo i jedno i drugo. Baš sam neki dan, na zahtjev suda, računao troškove nastale u požaru kod Donje Dubrave blizu Šibenika prošle godine, koje je uzrokovala ljudska radnja. Samo na gašenje tog požara potrošeno je 2,6 milijuna kuna. Samo nalet kanadera i djelovanje vojske došlo je milijun kuna. Ima mnogo požara koji su posljedica ljudskog djelovanja. Naravno, ima i požara koji su  uzrokovani udarima groma, posebice u Dalmaciji, gdje su uobičajena suha grmljavinska nevremena. Slučaj s piromanima je specifičan. Radi se o ljudima kojima treba pomoć i tu se radi o poremećaju. Velik dio prevencije prošle godine odradila je policija po policijskim upravama. Također, mi smo nadzirali teren, fizički i bespilotnim letjelicama. Bitno je da se ti ljudi identificiraju i da se mogu pratiti. Nažalost, imamo mnogo takvih slučajeva.

PL: Jedna takva osoba može prouzročiti požar s katastrofalnim posljedicama?

Naveo sam primjer požara kod Šibenika. Tada je postojala vrlo velika opasnost da se taj požar proširi do samog grada, a ne moram govoriti što bi to značilo. Imamo sreće što je vjetar stao, da nije, ne bi bilo mogućnosti da spriječimo da požar se dođe pred grad. Upravo zato vrlo je važna prevencija. Važno je da Hrvatske šume i privatni posjednici čiste putove kako bi oni bili prohodi za vatrogasna vozila. Kada dođe do požara, važna je suradnja s lokalnim udrugama kao što su lovci i ribolovci koji znaju teren, a mogu reći da je u tim slučajevima suradnja vrlo dobra. Također, velika su prednost vjetrenjača koje se često nalaze na nepristupačnim brdima, a  zbog održavanja putova vatrogascima je olakšan pristup terenu.

PL: Izbrani ste za glavnog vatrogasnog zapovjednika, a dolazite iz suprotne političke opcije od trenutačno vladajuće. Godi li vam ta činjenica?

Mogu reći da sam ponosan što su prepoznate moje kompetencije, moji rezultati u suradnji sa MUP, MORH, Županijskim vatrogasnim zapovjednicima i drugim sastavnicama Sustava domovinske sigurnosti koje sam dosad postizao. Imam odličnu suradnju s nadležnim ministrima, i ministarstvima u RH. O suradnji s Vladom RH i ministarstvima mogu reći samo najbolje. Također, zahvalio bih Anti Sanaderu, predsjedniku Hrvatske vatrogasce zajednice.

FOTO Nikola Wolf

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI