Prvi koraci djeteta: Bosonogo hodanje je prirodno

Pedijatri se danas uglavnom slažu u stavu da djeca prve korake trebaju učiniti bosa. Cipelice bi mogle omesti način na koji djeca koriste mišiće i kosti u stopalima, a koji moramo naučiti „izvoditi“ pravilno. Također, u dodiru stopala s tlom, um dobiva povratne informacije temeljem kojih stvaramo svijest o svom tijelu u prostoru. Točnije, riječ je o propriocepciji, odnosno osjetu relativne pozicije dijelova tijela u odnosu na druge dijelove tijela.

Dakle, ako je ikako moguće, dijete bi trebalo prve korake činiti kod kuće, bosonogo, pri čemu morate osigurati da ne nagazi na nešto što bi ga moglo ozlijediti, a trebali biste svakako biti uz njega kako biste spriječili i druge ozljede pri padu. No nemojte stalno priskakivati u pomoć – ako je dijete već naučilo stajati i održavati ravnotežu, pustite ga da se malo trudi dok ponovno ustaje, i to je dio škole.

Ako je podloga po kojoj hoda hladnija, pa ipak želite zaštititi osjetljive nožice, bolji izbor od cipelica su čarapice sa zaštitom od proklizavanja, s „potplatom“ od tanke gume ili gumenim čepićima. Pripazite samo da ga čarapice ne stežu jer stopalo mora imati čim više prostora i slobode.

Izvor: adiva.hr // Foto: Freepik.com

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI