PRVI SLUČAJ U KOPRIVNICI Zbog neisplate šest plaća sindikat kazneno prijavio vlasnicu tvrtke

Mirjana Indir, vlasnica obućarske tvrtke Talus: 'Sve te optužbe sinidikaliste Veblea su puhanje u vjetar, da dođe ovdje i pita radnike kako im je, dobio bi posve drukčiju sliku'


Autor: podravski.hr — 19.03.2013. / 15:32 Aktualno

KOPRIVNICA – Mirjana Indir, vlasnica koprivničke obućarske tvrtke Talus u kojoj radi 40 obućara, prijavljena je Mladenu Bajiću, glavnom državnom odvjetniku. Kaznenu prijavu protiv nje podnio je Franjo Veble, regionalni povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske. Osnovu za to pronašao je u činjenici da Mirjana Indir nije radnicima isplatila šest plaća, od rujna 2012. godine.
– Uz plaće, nisu uplaćivani ni porezi iz plaća i na plaću. Isto tako, radnici nisu dobili obračun dospjele, a neisplaćene plaće iako su to trebali prema Zakonu o radu – upozorio je Veble.
Za kaznenu prijavu Mladenu Bajiću Veble se odlučio zato što, kaže, u Koprivnici vlada previše kumstva.
– Upozoravam sve poslodavce koji ne isplaćuju plaće neka se ne igraju. Neće me spriječiti niti stranačke pripadnosti pojedinaca, a ni same političke stranke koje bi se trebale posramiti svojih članova što maltretiraju radnike i ne isplaćuju zarađene plaće – objasnio je Veble.
Povod za takav stav, dobio je u činjenici da je Mirjana Indir dobila po brzom postupku Društveni dom u Miklinovcu za korištenje kao proizvodne hale od SDP-ove gradske vlasti, a i sama je SDP-ov član.
– Sve te optužbe od Veblea su puhanje u vjetar. Da dođe ovdje i pita radnike kako im je, dobio bi posve drukčiju sliku. Optužbe da sam po političkoj vezi dobila prostor uopće ne stoje jer već duže vrijeme nisam politički aktivna i sva sam u poduzetništvu – napomenula je Mirjana Indir.
Činjenica da nije isplatila plaće i da će se time pozabaviti Državno odvjetništvo ne brine je. Kaže da nema što skrivati i koga god zanima, vidjet će da sve što radi je u interesu očuvanja poslovanja. (go)
Na fotografiji: Mirjana Indir u pogonima tvrtke Talus