Prvi su joj put stavili nož pod grlo, a drugi put repetirali pištolj na čelu. Dobila je 16.000 kn odštete!

Razbojnik s pištoljem, stanoviti Igor iz okolice Bjelovara, u međuvremenu je pronađen i uhićen


Autor: podravski.hr — 20.11.2018. / 14:00 Crna kronika

Ilustracija / Prvi joj je put razbojnik zaprijetio nožem

Prodavačici Mirjani, majci troje malodobne djece, prvi se put život pretvorio u pakao kad joj je nepoznati maskirani muškarac u veljači 2013. godine stavio nož pod grlo tražeći od nje da mu iz blagajne dućana u Bjelovaru odmah preda sve krupne novčanice.
– Pretrpjela sam užasan strah i stres pa sam završila na bolovanju. Ali, brzo sam se vratila na posao jer u firmi nije bilo dovoljno ljudi, a kao majka troje male djece jedina sam radila u obitelji pa nisam htjela ostati bez posla. Ipak, očekivala sam da će me nakon toga moj poslodavac staviti na radno mjesto gdje ću imati veći osjećaj sigurnosti. Umjesto toga, doživjela sam niz neugodnosti od strane svojih neposredno nadređenih i zbog tih njihovih postupaka i trauma opet bila na bolovanju – ispričala je blagajnica Mirjana na sudu.
Drugi put Mirjani se život pretvorio u pakao u veljači 2016. godine. U dućan u Bjelovaru u kojem je i tada sama radila upala je nepoznata muška osoba, repetirala pištolj njoj uperen u glavu i zatražila sve krupne novčanice iz blagajne.
– Bio je to drugi težak šok od kojeg se i danas oporavljam. Kao radnica nisam imala nikakvu zaštitu. Pretrpjela sam težak stres, strah za život i opet sam otišla na bolovanje te promijenila posao. Nisam više mogla izdržati, radila sam sama u smjenama, inače sam krhke građe i osjećala sam još od prvog razbojništva užasan strah. Otišla sam. Očekivala sam da će se nakon onog noža pod grlom nešto promijeniti, da će više ljudi raditi u smjeni ili da dućan uvede alarm i videonadzor, odnosno da se barem odvoji prostor prodavača nekom fizičkom preprekom. No, ništa se nije promijenilo. Danas radim u drugom trgovačkom lancu u Bjelovaru, nikad nisam sama u smjeni i osjećam se mnogo sigurnije – svjedočila je blagajnica.
Razbojnik s pištoljem, stanoviti Igor iz okolice Bjelovara, u međuvremenu je pronađen i uhićen. Mirjana je bila šokirana kad je doznala da je riječ o muškarcu koji živi u njezinoj neposrednoj blizini. Posebno ju je pogodilo i to što je tijekom bolovanja nitko od djelatnika njezina tadašnjeg poslodavca nije posjetio, raspitivao se o zdravlju, niti joj je ponudio ikakvu pomoć. Zato ih je odlučila tužiti zatraživši 20.000 kuna za pretrpljen strah, stres i zdravstvene probleme koje i danas osjeća.
Općinski sud u Bjelovaru dosudio joj je 16.000 kuna držeći kako je to pravična naknada za takvu ozljedu na radu i povredu osobnosti. Riječ je, naveli su u presudi, o “pogoršanju tjelesnog i duševnog zdravlja tužiteljice, povrede izazvanih strahom i smanjenja životne aktivnosti, pa je dosuđena neimovinska štetu u ukupnom iznosu od 16.000 kuna; po kriterijima za pretrpljeni strah 12.000 kuna, a po kriteriju za smanjenje životne aktivnosti 4000 kuna”.
Mirjanin poslodavac svoju radnicu nije želio obeštetiti ni u mirnom postupku prije suđenja.
– Nije nam poznato na koji bismo način kao poslodavac mogli radnika zaštititi od kriminalne djelatnosti trećih osoba, na koju nemamo nikakav utjecaj. Opće je poznato da se razbojništva događaju, pa smo upravo radi toga svim radnicima dali obveznu uputu da u takvim situacijama udovolje zahtjevima osoba iz kriminalnog miljea – naveo je predstavnik trgovačkog poduzeća na suđenju.
No, Općinski sud njihovu je obranu odbacio u cijelosti i potvrdio krivnju za Mirjaninu životnu kalvariju.
– U postupku je utvrđeno da tuženik kao poslodavac nije poduzeo nikakve mjere zaštite svojih radnika i imovine, iako je riječ o objektu koji zbog prirode poslovanja predstavlja rizik iz kojeg može proizaći šteta za radnika – zaključuje se u nepravomoćnoj presudi na koju će se bjelovarsko poduzeće sigurno žaliti. (rm)
FOTO: ILUSTRACIJA

Ilustracija / Prvi joj je put razbojnik zaprijetio nožem