Prvi u Hrvatskoj: Grad planira elektranu u zaleđu željezničke postaje

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Grad Križevci planira ući u projekt solarne elektrane na zemljištu u zaleđu željezničke postaje koje se stere na 12 hektara i u većinskom je gradskom vlasništvu, doznajemo neslužbeno od izvora bliskog gradskoj upravi.

Prema tim informacijama, cilj je doći do fotonaponske energane snage od oko šest megavata, što bi bilo postrojenje kakvog još nema ni u našoj županiji niti u Hrvatskoj. Nedavno je tek najavljena gradnja solarne elektrane snage nešto veće od osam megavata u Ludbregu.

Službene informacije o tom projektu zasad su vrlo šture.

– Istina je da Grad razmatra modele i uopće izvedivost tog projekta na toj lokaciji, no u ovom trenutku nemamo više informacija koje bismo podijelili s javnošću. Za sada je izgledno da se tokom iduće godine neće graditi ništa na tom području – odgovorili su nam na upit iz ureda gradonačelnika Marija Rajna.

No, kako kaže naš izvor, izgledno je da će se iduće godine početi izrađivati dokumentacija za projekt, za što bi se, navodno, u proračunu trebalo osigurati nekoliko stotina tisuća kuna.

U ovome trenutku nije izvjesno tko bi bio investitor. Navodno je gradska uprava uspostavila kontakt na tu temu s Hrvatskom elektroprivredom te je dobila neformalnu ponudu da HEP izgradi elektranu i potom Gradu plaća koncesiju.

– Takva varijanta teško će biti prihvatljiva budući da bi HEP ‘pobrao vrhnje’ za nekoliko stotina tisuća kuna godišnje koncesije. Koliko znam, u ovome je trenutku izglednije da Grad sam uđe u investiciju korak po korak, odnosno da s vremenom podiže kapacitete elektrane – kazao nam je naš izvor, Kako bilo, priča o fotonaponskom postrojenju logičan je nastavak priče o energetskoj nezavisnosti Križevaca do 2030. godine, što je mantra Rajnove administracije.

FOTO Podravski list

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI