PRVO ŠVERC SPERME, A ONDA… Šef križevačkog Centra za reprodukciju na konjima ‘zamračio’ 1,1 milijun kn

Antonio Orak (38) i njegova suradnica Ivanka Majić Bajić (48) početkom lipnja uhićeni su i kazneno prijavljeni zbog šverca bikovog sjemena u BiH


Autor: podravski.hr — 09.07.2013. / 9:55 Crna kronika

KRIŽEVCI – Šef križevačkog Centra za reprodukciju u stočarstvu Antonio Orak (38), nakon kaznene prijave za šverc skupocjenih doza bikovog sjemena, u sklopu istog krim-istraživanja zaradio je još jednu kaznenu prijavu zbog koje će najmanje 30 dana biti u istražnom zatvoru. Policija i tužitelji terete ga da je zlouporabom u gospodarskom poslovanju i krivotvorenjem ‘zamračio’ najmanje 1,1 milijun kuna.
Kako su izvijestili u varaždinskom Županijskom državnom odvjetništvu, Orak je od lipnja 2011. do svibnja ove godine kao direktor Centra odobrio smještaj i ishranu više konja u vlasništvu konjičkog kluba kojem je bio predsjednik, za koje nije izdao račune klubu niti je tražio plaćanje usluga.
Tako se Orakov konjički klub, tvrde u Odvjetništvu, “nepripadno okoristio na štetu društva”. Tužitelji Oraka također terete da je u studenom prošle godine prodao konja u vlasništvu Centra za 10.000 eura, no na račun je uplatio samo 12.500 kuna, dok je ostatak, kako se sumnja, zadržao za sebe.
Varaždinski tužitelji u nalogu za provođenju istrage Oraka sumnjiče i da je od rujna 2008. kao zamjenik direktora, pa do svibnja ove godine kao direktor Centra dogovorio s više vlasnica pansionski smještaj i umjetno osjemenjivanje njihovih konja i kobila. Vlasnice su mu plaćale u gotovini na ruke, a on novac nije polagao na račun društva, već ga je zadržavao za sebe.
Također, Orak se tereti da je od 2008. do uhićenja krajem svibnja u više navrata podizao gotov novac s računa konjičkog kluba i bez opravdanog razloga ga zadržavao za sebe. U policiji tvrde kako je Orak, da bi prikrio nastali manjak, krivotvorio račune i tako konjički klub oštetio za još 36.000 kuna.
Kako je Podravski prvi izvijestio, Orak i njegova suradnica, organizatorica proizvodnje u Centru, Ivanka Majić Bajić (48) početkom lipnja uhićeni su i kazneno prijavljeni zbog šverca bikovog sjemena u BiH.
Terete se da su “uz stvarno izvezene i u carinskoj dokumentaciji prikazane količine, naložili da se utovari i otpremi veća količina materijala koja se nije evidentirala u izvoznoj dokumentaciji i mimo računa, koju stoga uvoznik nije bio dužan ni platiti. Postoji osnova sumnje da su otpremili materijal koji nije plaćen u vrijednosti od najmanje 839.000 kuna”.
Na fotografiji: Antonio Orak, čelnik križevačkog Centra za reprodukciju