Psihijatri i psiholozi: Vratite djevojčicu (4) majci! Centar za socijalnu ne želi prije odluke suda!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Bračni par iz koprivničkog kraja obratio se Podravskom listu radi zaštite prava, ali i dobrobiti malodobnog djeteta.

Radi se o djevojčici staroj četiri godine koja prema mišljenju njezine majke i očuha, ali i liječnika, ne živi na odgovarajućem mjestu i uvjetima. Očuh djevojčice također tvrdi da koprivnički Centar za socijalnu skrb ne reagira i ne postupa u interesu njegove poćerke.

Naime, ova obiteljska drama traje više od dvije godine. Zbog zaštite prava i dostojanstva maloljetne osobe, sakrit ćemo identitete naših sugovornika i ostalih uključenih u priču, koja prema viđenom oslikava nemilosrdnost birokracije i njezinu pogubnost i neosjetljivost na ljudske sudbine.

Ivin očuh bori se svim snagama da djevojčica opet dođe živjeti kod njih

Naime, malena djevojčica, koju ćemo nazvati Iva, već više od dvije godine nesumnjivo pati, što je vidljivo iz njezinih izjava kada se povjerila svojim liječnicima, a radi se o dječjim psihijatrima i psiholozima koji su na zahtjeve Ivine majke i očuha s Ivom prošli kroz nekoliko razgovora i pregleda kako bi utvrdili želje djeteta, rastrganog između svog oca te majke i očuha. Iva je nakon razvoda roditelja živjela kod svoje majke koja je dobila skrbništvo, ali joj je kasnije oduzeto te je već godinu dana u skrbništvu oca.

– Moja pokćerka nije htjela odlaziti k ocu na vikende, otimala se i plakala te molila da ne ide. Mi smo na početku inzistirali da ide, jer je sud tako odredio. Ali nakon razgovora s  Ivom, koja je upozorila da je kod oca gladna i nema uvjete za higijenu, prestali smo je voziti k ocu, a tada je on dobio privremeno skrbništvo nad Ivom. Morate znati da je moja sadašnja supruga sa svojim bivšim suprugom prolazila pakao te da je bio fizički nasilan prema njoj – priča nam Ivin očuh, koje je smogao snage javno govoriti o ovom slučaju.

Zbog riječi koje je Iva izgovorila liječnicima, njezina majka i očuh smatraju da ona više ne bi trebala živjeti kod oca, a s tim su se složile i psihijatrice koje su razgovarale s Ivom.

– U razgovoru Iva navodi da je otac tuče šibom po nogama, ne zna zbog čega, te se rasplače jer tata ružno govori o mami, govori da je ona glupa i šašava, i da najviše voli biti s mamom i očuhom. Kazuje da je on dobar prema njoj – napisala je psihijatrica u koprivničkoj općoj bolnici u svom nalazu te dodala da je njezino mišljenje kako bi u zaštiti djetetovih prava i interesa bilo nužno skrbništvo dodijeliti majci.

Nakon pregleda u srpnju ove godine, Iva je posjetila i psihologinju na preporuku psihijatrice. Iva je prema nama dostupnim nalazima ponovila istu priču i psihologinji je opet govorila da joj je lijepo kod majke i očuha, da jako voli svog brata (radi se o djetetu Ivine majke i očuha, koji su sada u braku) i da ne voli ići k ocu. Opet spominje šibanje po nogama i glad, s tim da psihologinja napominje da postoji mogućnost emocionalne manipulacije majke djeteta spram oca, ali da tu mogućnost navode i druge institucije, a ne proizlazi iz njezina nalaza.

– Ovdje je opet vidljiva pristranost Centra, gdje su napomenuli i psihologinji da postoji mogućnost da mi dijete okrećemo protiv oca. No, to nije istina, nikad nismo izrekli o njemu grubu riječ pred njom, čak smo ju i poticali da ide k njemu na viđanje – napomenuo je Ivin očuh.

Ista preporuka o nužnosti da se skrbništvo da majci od strane psihijatrice došla je i u rujnu, kad je Iva opet na zahtjev majke i očuha posjetila liječnicu.

– I dalje sam mišljenja kako bi bilo uputno u vidu zaštite djetetovih prava i interesa skrbništvo dodijeliti majci. Evidentna je djetetova patnja i emocionalni stres iz kojega sad i u budućnosti mogu proizaći ozbiljne psihičke posljedice – navodi se u nalazu.

Kako kaže Ivin očuh, posljedice ovakvog postupanja počele su se i fizički manifestirati te Iva kad ode k ocu nema stolicu, što je potvrdio i liječnik te prepisao posebnu dijetu, a i zatražio hitan pregled psihologa. Zatražili smo i odgovor Centra za socijalnu skrb, iz kojeg su nam kratko odgovorili da se radi o zamršenim obiteljskim odnosima, a da pojedinosti slučaja ne mogu iznositi zbog zaštite prava djeteta.

– Uvidom u postupanje ovoga Centra za socijalnu skrb utvrđuje se kompleksnost obiteljske situacije i intenzivan rad Centra s obitelji već dulje vrijeme, no nažalost bez značajnih pomaka. U tijeku je postupak pred sudom te napominjemo da u postupku u kojem se odlučuje o statusnim stvarima, stvarima o roditeljskoj skrbi, osobnim odnosima i mjerama za zaštitu prava i dobrobiti djeteta te uzdržavanju djeteta, javnost je isključena, tako da ne možemo iznositi okolnosti slučaja prvenstveno radi zaštite stranaka, napose prava i interesa maloljetnog djeteta. Isto tako ukazujemo da su stručni radnici u svom radu neutralni i nepristrani u odnosu na oba roditelja – odgovoreno nam je iz Centra za socijalnu skrb Koprivnica.

FOTO Podravski list

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI