Ptičja gripa: Podravina ponovno u zoni vrlo visokog rizika

Podravski list profile

Na farmama u Poljskoj otkriven je visoko patogen soj virusa ptičje gripe H5N8, a nakon toga i u Slovačkoj, Češkoj, Rumunjskoj te nama susjednoj Mađarskoj, piše Agroklub.hr

Iz hrvatskih su trgovina posljednjih dana povučeni brojni pileći i pureći proizvodi za koje se sumnja da bi mogli biti zaraženi. Večernji list pak piše da je u Hrvatsku vrlo vjerojatno ušlo čak 5,5 tona sumnjivog mesa, a trenutno je uklonjen tek manji dio, oko 900 kilograma.

Da je stvar vrlo ozbiljna svjedoči i podatak kako je u Mađarskoj već eutanazirano oko 50-ak tisuća purana. Hrvatska, a posebno Podravina nalazi se zbog toga u zoni vrlo visokog rizika. Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane te Ministarstvo poljoprivrede objavili su preventivne mjere u slučaju pojave ovoga virusa u Hrvatskoj. 

Posebno trebaju paziti oni koji uzgajaju perad i dojaviti svaku promjene zdravstvenog stanja kao i uginuće peradi i ptica. Bitno je onemogućiti kontakt domeće peradi i ptica u zatočeništvu sa divljim pticama, posebnom pticama vodaricama koje su najčešće rezervoari virusa. Trebalo bi prijaviti ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji uginule divlje ptice.

Posljednji put epidemija je u Podravini bila potkraj prosinca 2016. godine u Križnici. Radi se o izoliranom selu na lijevoj obali Drave s 20-ak malih gospodarstva koja drže perad za vlastite potrebe. Selo je izolirano rijekom Dravom i državnom granicom i stoga nije bilo velike opasnosti od prenošenja i daljnjeg širenja virusa.

FOTO Arhiva

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI