Ptičja gripa uzbunila vlasnike i civilni stožer: Čekaju odluku o eutanaziji u krugu od pet kilometara

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

U vrijeme pandemije koronavirusa, pojava ptičje gripe na farmi tovnih purana u Delovima kod Novigrada Podravskog unijela je dodatni nemir među ljudima, epidemiolozima i članovima Civilnog stožera.

Nasreću, pokazala su laboratorijska testiranja, radi se o influenci ptica podtipa H5N8 koja, kako navode u Ministarstvu poljoprivrede, nije opasna za ljude.

– Zbog velikog interesa javnosti, ponavljamo da prisutni virus pripada podtipu H5N8 za koji do sada nije utvrđeno da uzrokuje zarazu u ljudi, odnosno da ima zoonotski potencijal – pojasnili su u Ministarstvu.

Da je došlo do ptičje gripe utvrđeno je u srijedu na farmi tovnih purana u Delovima u vlasništvu tvrtke Vindon iz Slavonskog Broda, u sastavu varaždinske Vindije. Već istog dana veterinarski su djelatnici i inspekcija krenuli na farmu kako bi eutanazirali one purane koji nisu sami uginuli.

Direktorica Vindona Anita Stanić navodi kako su, čim su posumnjali na prisutnost influence ptica na farmi, pokrenuli sve aktivnosti laboratorijskih ispitivanja te mjere biozaštite i stavljanja farme u totalnu karantenu.

– Nakon potvrde zaraze ovlaštena državna tijela službeno su pokrenula obavezno određivanje svih propisanih mjera za suzbijanje širenja virusa, sukladno zakonima i svim pripadajućim naredbama, uz trajni nadzor provedbe od strane nadležnih državnih institucija. Postupak unutar same farme sa zaraženom peradi ovisi o provedenom epidemiološkom istraživanju od strane nadležnih institucija i prema tom nalazu se provode svi sljedeći koraci, uključujući eutanaziju peradi, iako virus ne predstavlja opasnost od zaraze za ljude – navela je direktorica.

“Zbog velikog interesa javnosti, ponavljamo da prisutni virus pripada podtipu H5N8 za koji do sada nije utvrđeno da uzrokuje zarazu u ljudi, odnosno da ima zoonotski potencijal”, pojasnili su u Ministarstvu.

Dodaje da se radi o samo jednoj farmi i jednoj lokaciji u sustavu proizvodnje purećeg mesa, te će reprogramom unutar kompanije osigurati dostatnost svježe puretine i purećih proizvoda za sve potrebe kontinuirane opskrbe.

Dva dana kasnije sastao se i Nacionalni krizni stožer na temu ptičje gripe, s kojim će surađivati i naš lokalni županijski krizni stožer. Oni bi se trebali brinuti o koordiniranju kontrole i suzbijanja influence ptica na lokalnoj razini.   

-Provođenje mjera na predmetnoj farmi je u tijeku i podrazumijeva eutanaziju sve peradi zatečene na farmi, a eutanazija se provodi pod nadzorom Veterinarske inspekcije Državnog inspektorata Republike Hrvatske – potvrdili su krajem tjedna iz Ministarstva koje je napomenulo kako je „određeno i ugroženo i zaraženo područje te će se sukladno tome po objavi Naredbe o provođenju mjera na zaraženom i ugroženom području dodatno odrediti mjere koje će se provoditi na tom području.“   

Kako neslužbeno doznajemo, jedno od mogućih rješenja, koje bi se trebalo donijeti danas ili sutra, jest preventivna eutanazija sve peradi u krugu od pet kilometara. A da bi vlasnici peradi znali jesu li možda i njihove životinje zaražene, Ministarstvo je objavilo kliničke znakove, a to su: iznenadna uginuća bez kliničkih znakova bolesti, potištenost, nakostriješenost perja, kašalj, šmrcanje, sinusitis, disanje na otvoreni kljun, cijanoza kreste i podbradnjaka, sitna točkasta krvarenja po sluznicama te potkožna krvarenja uočljiva u perjem nepokrivenim područjima nogu, značajan pad nesivosti i valivosti te loša kvaliteta ljuske jajeta, živčane smetnje (grčevi, kretnje u krug, paraliza, otežano kretanje),  krvarenja krijeste i podbradnjaka. 

Ekipa Podravskog bila je potkraj lipnja u farmi i razgovarala s vlasnicima. Tada su naveli kako je mnogo uloženo u strojeve i opremu, ali i edukaciju djelatnika koji se svakodnevno brinu o farmi. – Farma je još prije sedam godina dobila rješenje o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša kojim je potvrđeno da se u postrojenju koriste najbolje raspoložive tehnologije na tržištu – kazali su tada u tvrtki Vindon. 

Ministarstvo vlasnike upozorilo na pravilnik

Ministarstvo poljoprivrede upozorilo je vlasnike peradi na obveze koje slijede iz naredbe o mjerama sprječavanja ptičje gripe od 17. studenoga. Obvezno je redovito pratiti zdravstveno stanje peradi, pernate divljači i ptica u zatočeništvu. Također, vlasnici moraju obvezno prijaviti ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji pojave znakova bolesti i/ili uginuća kako bi se provelo uzorkovanje i time omogućilo rano otkrivanje infekcije. Usto, za posjednike peradi s 5000 i više jedinki propisane su minimalne biosigurnosne mjere koje su dužni redovito provoditi u skladu s Naredbom o mjerama zaštite zdravlja životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovu financiranju u 2020. godini (Narodne novine broj 7/20). 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI