PUKLA LJUBAV Gradonačelnik o sukobu: Bandićev posilni i njegov partner očito imaju problema s hemeroidima i demencijom

Bivši gradonačelnik kokošari s Bandićevim posilnim za jeftini publicitet pljujući po građanima Križevaca na rođendan svoga grada


Autor: podravski.hr — 01.05.2018. / 10:08 Aktualno

Mario Rajn, gradonačelnik Križevaca

Prošlotjednu proslavu Dana grada Križevaca zasjenili su žestoki napadi dvojice saborskih zastupnika na gradonačelnika Marija Rajna. Bivši gradonačelnik Branko Hrg i njegov novi partner, đurđevački saborski zastupnik Željko Lacković, nisu birali riječi. Rajna su, ukratko, optužili da je nesposoban i da grad s njim nema budućnost, a Lacković je otišao toliko daleko da je u kritikama spomenuo i “osobnu korumpiranost”.
O stvarnoj pozadini tih sukoba, mogućim odustajanjem Križevaca od županijskog sjedišta Državnog arhiva i stanjem u gradu razgovarali smo prošli tjedan s nezavisnim gradonačelnikom Rajnom.
Neobična i nesvakidašnja proslava Dana grada prošli tjedan. Saborski zastupnici Lacković i Hrg ‘čestitali’ su vam – što je doista krajnje neprimjereno – gradski rođendan žestokim optužbama i napadima. Što se to događa?
– To je jeftini populizam i bahatost koju su prepoznali i građani na izborima i sada dva gubitnika, Lacković i Hrg, na Dan grada dolaze da bi se nabacivali blatom i uvukli sve u svoje blato i sitne igrice. Još mogu shvatiti Lackovića kojemu Križevci ništa ne znače i koji skuplja svoj jeftini publicitet kao Bandićev posilni, no da Hrg sekundira u tome – iskreno, ne bih vjerovao da mi je netko rekao da bi se on tako ponašao u svome gradu, prema svojim građanima. Najveći su problemi današnjice problemi s kičmom, hemeroidima i demencija. Nažalost, vidim da neki od tih problema nisu zaobišli bivšega gradonačelnika.
Dakle, ne događa se ništa važno, osim što saborski zastupnici ovoga kraja pokazuju svoje kapacitete. Imamo previše posla u Križevcima da bismo trošili vrijeme na takve ljude.
Gdje je zapravo puklo između vas i Lackovića, s obzirom na to da ste na lokalnim izborima bili saveznici?
– Zajedno smo krenuli u nezavisnu priču, odvojenu od političkih elita i usmjerenu na dobrobit ovoga kraja, a onda su nam se putovi razišli. Ostao sam nezavisan i fokusiran na Križevce i ovaj kraj, a Lacković je započeo svoje akrobacije i vidimo danas tko njega vodi za ruku i u čije ime on diže ruku u Saboru.
Jeste li još u Relkovićevoj udruzi nezavisnih, tzv. novom Mostu? Ide li to u smjeru suradnje s Vladom ili…?
– Član sam te udruge iz vrlo pragmatičnih razloga, a to je da povezivanjem i dijeljenjem iskustva s drugima nastojim vidjeti koje projekte možemo pokrenuti u Križevcima i učiniti Križevce boljim mjestom za život, rad, školovanje. To je jedini razlog moga članstva, ostale me kombinacije ne interesiraju. No, ne mogu suditi o drugima i njihovim motivima. Svatko bira svoj put.
Branko Hrg iznosi teške optužbe na vaš račun zbog odustajanja od Državnog arhiva i optužuje vas da ste izdali Križevce? Što je tu istina?
– Kao što rekoh, demencija je jedan od velikih problema današnjice. Branko Hrg više od deset godina ima odluku Vlade po kojoj je to mogao napraviti, a zanimljivo je da nije. Očito je zaboravio da je potrošio više od 360.000 kuna građana Križevaca na razne projekte za arhiv i opet ga nije doveo u Križevce, čak ni u vrijeme kad je imao „svoju“ vladu. Znači, bivši gradonačelnik koji kokošari s Bandićevim posilnim za jeftini publicitet pljujući po građanima Križevaca na rođendan svoga grada nije napravio arhiv više od deset godina, a mogao je. Zašto? Zato jer bi trebali dati nekoliko tisuća kvadrata prostora, uložiti deset milijuna kuna križevačkog novca u adaptaciju da bi se tamo zaposlilo desetak ljudi u državnu službu. Umjesto da kao saborski zastupnik ovoga kraja lobira da ministarstvo financijski podrži osnivanje Državnog arhiva u Križevcima, on se bavi jeftinim publicitetom. Drugi se saborski zastupnici potrude da državni projekt u njihovu kraju plati država, a ne obrnuto.
CIJELI INTERVJU MOŽETE PROČITATI U PODRAVSKOM LISTU
FOTO: NIKOLA WOLF