Puklo prijateljstvo: Kako je mladi kuhar preveslao sportskog menadžera za 215.000 kuna

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Mladi Podravkin kuhar Vedran Novosel svom negdašnjem velikom prijatelju, poduzetniku i nogometnom menadžeru Goranu Saboliću mora vratiti nešto više od 215.000 kuna koliko mu je ostao dužan jer ga je ‘preveslao’ za Podravkine dionice.

Takvu je presudu u četvrtak donio sudac Općinskog suda u Koprivnici Darko Magdić i tako, zasad nepravomoćno, završio intrigantnu priču poznanstva dvojice prijatelja Vedrana i Gorana začinjenog novcem. Istom presudom Novosel mora Saboliću podmiriti i 15.000 kuna troškova parničnog postupka.

Sportski menadžer Goran Sabolić

Dugogodišnji prijatelji

Goran Sabolić na sudu je rekao kako ga s Novoselom veže dugogodišnje prijateljstvo. U tužbi je naveo kako je Novosel u više navrata tijekom 2015. i 2016. godine uvozio i kupovao osobne automobile za koje je bio u obvezi plaćati poreze i davanja, i kako mu je za to posuđivao novac. Taj novac koji mu je isplaćivao sa svog ili sestrinog računa, Sabolić tvrdi da mu nikada nije vratio. Razlog raskida njihovih prijateljskih odnosa i glavni razlog za pokretanje tužbe također seže u 2015. godinu.

Kako je Sabolić naveo u tužbi, Novosel mu je ponudio da na njegovo ime, a za svoj račun kupi 500 povlaštenih dionica kojima će raspolagati samo Sabolić. Kako mu je on povjerovao, sa svog mu je računa isplatio 150.000 kuna, no Novosel je, prema tvrdnji Sabolića, u veljači 2017. godine dionice prodao i zaradio 207.000 kuna. Zbog toga se, navodi Sabolić, protiv Novosela na Općinskom sudu u Koprivnici vodi i kazneni postupak zbog prijevare.

Novosel sve negirao

U odgovoru na tužbu Vedran Novosel osporioje  sve što je u tužbi naveo njegov nekad veliki prijatelj Goran Sabolić. Rekao je kako nije kupovao automobile, već da je to činio Goran i to na njegovo ime.

Vedran Novosel

– Nije točno da bih Goranu Saboliću ponudio da na njegovo ime kupim 500 povlaštenih dionica. Kupio sam ih za svoje ime i svoj račun i time stekao pravo na nesmetano raspolaganje njima. Uplatio sam cijenu navedenih dionica, a isto tako je vidljivo da je meni isplaćena kupoprodajna cijena za dionice – kazao je tuženi Vedran Novosel u odgovoru na tužbu. Dodao je da činjenica kako se protiv njega vodi kazneni postupak nema nikakvog pravnog učinka na parnicu zato što tužitelji nije priložio nikakvu pravomoćnu presudu te nije dokazao svoje pravo na koje se poziva.

Sudac Darko Magdić u potpunosti je prihvatio iskaz Gorana Sabolića kao istinit zato što je sukladan iskazu njegove sestre Martine Sabolić Ružić koja je navela kako je njezin brat u više navrata posudio novac Vedranu Novoselu, a kada to on nije mogao, da mu je ona posudila sa svog računa u njegovo ime. Sabolićeva sestra Martina navela je na sudu kako se radilo o većem iznosu od osam-devet ili deset tisuća kuna, te da je istina kako je njezin brat uplatio 150.000 kuna za kupnju dionica Podravke.

Transakcije krunski dokaz

Sud je kao dokaz prihvatio uplatnice Zagrebačke banke u kojima je vidljivo kako je Martina Sabolić Ružić uplaćivala novac Vedranu Novoselu, a iz dvije uplate na policu osiguranja osiguranog Vedrana Novosela vidljivo je kako je uplatitelj bio Goran Sabolić. Osim toga, prema uplatnici Podravske banke, vidljivo je kako je Vedran Novosel uplatio nešto više od tisuću kuna Nezavisnom sindikatu Podravke, a prema opisu plaćanje je vidljivo da je uplata obavljena radi povrata pozajmice, a navedeni iznos uplaćen je s računa Gorana Sabolića. Prema zaključku suda, nelogično bi bilo da Goran Sabolić koji uopće nije zaposlenik Podravke uplaćuje Nezavisnom sindikatu Podravke bilo kakav iznos pa je dakle očito da ga je uplaćivao za tuženika.

Osim toga, prema drugoj uplatnici Podravske banke od 150.000 kuna, također je vidljivo kako je uplatitelj iznosa Vedran Novosel, no kako je iznos uplaćen sa Sabolićeva računa. Uz sve to, sudac Magdić na uvid je imao obavijest o transakcijama računa Vedrana Novosela u Privrednoj banci Zagreb na kojoj je vidljivo kako mu je od strane Podravke d.d. uplaćen iznos nešto veći od 207.000 kuna. Sudac Magdić je tako zaključio kako je iznos koji Goran Sabolić potražuje od Vedrana Novosela osnovan, jer bi taj prihod ostvario on, a ne Novosel. Uz to, ne postoji ni nikakav pismeni dogovor da bi i Novoselu pripao dio tog odnosa u postotku na ime provizije samo zato što je on zaposlenik Podravke.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI