Punčikar na Gradskom vijeću: Izgledno je dizanje 60 milijuna kuna kredita za osnovnu školu Podolice

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Na današnjoj sjednici koprivničkog Gradskog vijeća raspravljalo se i o rebalansu proračuna Grada Koprivnice za aktualnu godinu, ali i o planovima i projekcijama za naredne dvije godine. Prema planu radi se o smanjenju proračuna za nekih 18 milijuna kuna, ponajviše zbog pada prihoda uslijed epidemije koronavirusa. Ne promijeni li se nešto bitno do kraja godine budžet bi trebao biti oko 240 milijuna kuna. Između ostalog, epidemija je, sasvim sigurno, odgodila i plan obnove središnjeg trga.

Prijedlog rebalansa prošao je većinom glasova vijećnika, a naknadna točka o izvršenju proračuna za 2020. godinu isto tako većinom.

-Ulazimo u razdoblje funkcioniranja Grada, ali i naših života za što se nismo spremali i nemoguće je reći kako će biti za dva mjeseca ili godinu dana. Ovo je novi model, no nama je važno što on nosi, a to su određene financijske situacije koje nažalost vode prema ekonomskoj krizi. A to se osjeti i na našem proračunu. Proračun je bio posložen, imali smo dobar trend, rast prihoda od poreza na dohodak… Prvi kvartal bio je rekordan, nikad nismo imali tako dobar prihod od poreza na dohodak. Nakon toga došlo je do značajnog usporavanja ekonomske aktivnosti, ljudi su ostali bez posla, smanjene su plaće u nekim sektorima – rekao je Jakšić i dodao da je u lipnju bio povrat poreza, a u isto vrijeme u tekućem mjesecu uprihodili su oko 400 tisuća kuna od poreza na dohodak, a lani je “sjelo” šest milijuna kuna.

Jakšić, koji ističe da su gradske financije unatoč tome stabilne te navodi kako je situacija ista i u drugim gradovima i u Europskoj uniji, ali da mu daje optimizam činjenica što je naše gospodarstvo drukčije strukturirano i ovisi o velikim gospodarskim sustavima.

Dodajmo i kako se Grad Koprivnica dugoročno, na čak 15 godina zadužuje za samo 3,5 milijuna kuna i to kako bi krenuli neki bitni planirani EU projekti. Lani su se, primjerice, tako zadužili za sedam milijuna kuna, a ta zaduženja ne ulaze u ukupno zaduženost Grada. Šef za financije Zdravko Punčikar objasnio je duži rok tako da se osiguraju za budućnost, iduće godine i godine nakon kad budu morali dizati kredit za novu osnovnu školu. I to će biti kredit od 55 do 60 milijuna kuna.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI