PUŠENJE NE POMAŽE Od ove bolesti boluje svaka deseta osoba, a mnogi i ne znaju da je imaju

Najraniji znakovi bolesti su dugotrajni kašalj i iskašljavanje. Kašalj se u početku bolesti javlja samo ujutro


Autor: podravski.hr — 01.12.2018. / 16:59 Aktualno

Pušenje zasigurno ne pomaže i jedan je od vodećih razloga bolesti

Osjećaj nedostatka zraka, u početku prilikom fizičkih aktivnosti, a kasnije i u mirovanju, kronični kašalj, produktivan ili neproduktivan, stezanje u prsima, piskanje u prsima, a onda i umor, gubitak apetita, tjeskoba, depresija, oticanje nogu – sve su to simptomi kronične opstruktivne bolesti pluća (KOPB), bolesti od koje, prema nekim procjenama, u Hrvatskoj boluje oko deset posto stanovništva starijeg od 40 godina. U svijetu je to čak 63 milijuna ljudi.

Koliko se bolest rapidno širi, dovoljno govori podatak da je prije 20-ak godina bolest bila šesti uzrok smrtnosti u svijetu, a danas je već treći, odmah iza bolesti srca i malignih bolesti.

Najraniji znakovi bolesti su dugotrajni kašalj i iskašljavanje. Kašalj se u početku bolesti javlja samo ujutro, no kako bolest napreduje, javlja se tijekom cijelog dana, a kasnije i noći. Nakon nekoliko godina javlja se zaduha, odnosno osjećaj nedostatka zraka pri naporu, koja postepeno napreduje.

U posljednjim fazama bolesti bolesnik ima zaduhu pri obavljanju i najjednostavnijih fizičkih aktivnosti poput održavanja osobne higijene, oblačenja ili pripreme hrane, pa čak i u mirovanju. Oboljeli su podložni čestim upalama pluća, koja dodatno otežavaju disanje i čest su razlog hospitalizacije.

Prvi znakovi KOPB-a najčešće se javljaju kod osoba u 40-im i 50-im godinama života koje puše više od 20 cigareta dnevno dulje od 20 godina. Češće obolijevaju muškarci, no razlika se smanjuje zbog porasta broja pušača među ženama.

O tome koliko je oboljelih u našoj županiji točnih podataka nema, a mnogi bolesnici i ne znaju da imaju KOPB. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, bolesti dišnog sustava, među koje se ubraja i KOPB, lani su bile treći uzrok smrti u našoj županiji sa 109 umrlih.

Riječ je o bolesti od koje uglavnom obolijevaju aktivni pušači, ali i oni pasivni, nepušači izloženi duhanskom dimu.  Nažalost, bolest je neizlječiva i progresivna, ali se lijekovima može spriječiti njezin razvoj. Također, vrlo je važno prestati pušiti, za što, kažu liječnici, nikad nije prekasno. Prestanak pušenja uvelike će popraviti tegobe. Kod bolesnika s teškim oblikom KOPB-a potrebna je trajna terapija kisikom, dok je kod nekih bolesnika u poodmakloj fazi bolesti potrebna i transplantacija pluća. (mi)