PUŠKE VEĆ SPREMNE Država na zahtjev ribiča odobrila ubijanje ptica kormorana. Kažu – jedu puno ribe

Na području cijele Hrvatske odobren je odstrjel 1200 jedinki kormorana


Autor: podravski.hr — 07.01.2018. / 7:45 Aktualno

Kormorani love ribu na vodama u Podravini

Ribolovna društva godinama upozoravaju na problem s vrstom ptice veliki vranac, poznatoj kao kormoran. Ipak, sada izgleda da su i državne institucije odlučile da se mora početi rješavati problem te će uskoro lovačka društva početi dobivati rješenja o dozvoljenom odstrjelu ove ptice.
Budući da se kormorani hrane isključivo ribom, došlo je do velike štete na ribolovnom fondu. Šteta nastaje i zbog velike agresivnosti te ptice koja nerijetko ubija i ribe koje zbog veličine ne može pojesti. No, do sada vranac je bio zaštićena životinjska vrsta i njezino stanište ili bilo koju jedinku zabranjeno je uznemiravati na bilo koji način.
– U Hrvatskoj je monitoringom procijenjeno da trenutačno živi 12 tisuća jedinki kormorana. Vjerojatno ih ima i više, ali drago nam je da je Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Hrvatskim lovačkim savezom i Hrvatskim sportsko-ribolovnim savezom prepoznalo važnost rješavanja problema – rekao je Ivan Petak, predsjednik ribičkog saveza Koprivničko-križevačke županije.
Na području cijele Hrvatske odobren je odstrjel 1200 jedinki kormorana, od čega polovica otpada na ribogojilišta, a polovica na ribolovne vode.
No, mora se također podsjetiti da je kormoran u prošlosti, upravo zbog prekomjernog izlova, došao na rub izumiranja, jer su ga ribiči, ali i lovci nemilice lovili zbog štete koju su te ptice radile. (md)
FOTO: NIKOLA WOLF