PUSTA OBEĆANJA Već deset godina gradske vlasti nisu u stanju popraviti ovaj srušeni betonski most

U gradskoj upravi doznajemo kako je natječaj za izgradnju mosta doista i raspisan, no na njega se nije nitko javio, premda je u gradskom proračunu za tu investiciju osiguran novac


Autor: podravski.hr — 02.09.2018. / 11:23 Aktualno

Srušeni most kod Križevaca

Mještani Glogovnice kod Križevaca imaju svoje vrtove, polja i šume s druge strane kanala koji prolazi mjestom, ali do njih moraju putovati nekoliko kilometara obilaznim putem nakon što se srušio betonski most koji ih je godinama služio.
Za njih vitalna prometna komunikacija srušila se prije desetak godina i odonda samo slušaju obećanja kako će se most ponovno izgraditi.
– Ima jedno deset godina kak se srušil. Točnije, prošla su dva Hrgova gradonačelnička mandata u kojima je obećaval da bu most izgradil, a sad je i Rajn obećal da u kolovozu počinju radovi. A uskoro bu ‘jesen stiže, dunjo moja’, a od mosta ništ. Obećava se, obećava, samo kaj bi se za njih glasalo. To je bilo i tak bu bilo – u krležijanskom tonu veli Zlatko Štabić, Glogovničanin čija je kuća na koju stotinu metara od vrta.
– Je, vrt je s druge strane kanala. Da nema ovog mosta koji smo si sami napravili, do njega bi se moralo okolo, ima bar tri kilometra – objašnjava Štabić.
Most „uradi sam“ koji spominje napravili su si sami mještani, od željezničkih pragova. Naravno, izgrađen je bez „papira“, nije ucrtan kao službeni prijelaz preko kanala i njime se svatko koristi, kako se to kaže, na vlastitu odgovornost.
Štabić ipak nije u pravu – da radovi na obnovi mosta kreću u kolovozu, nije u Glogovnici obećao križevački gradonačelnik Mario Rajn. Učinio je to njegov zamjenik Mario Martinčević u travnju, na godišnjoj skupštini mjesnog vatrogasnog društva.
– Dugo godina vas muči most. U završnoj je fazi i tijekom kolovoza će početi radovi – rekao je tada Martinčević.
U gradskoj upravi doznajemo kako je natječaj za izgradnju mosta doista i raspisan, no na njega se nije nitko javio, premda je u gradskom proračunu za tu investiciju osiguran novac.
Ako su Glogovčani zadnjih godina na svoja imanja preko srušenog mosta gledali preko kanala zbog lažnih obećanja političara, do daljnjega će biti isto tako, čini se, zbog kroničnog nedostatka radne snage u građevinarstvu. Iako novca ima, most u Glogovnici nema tko izgraditi. (hš)
FOTO: NIKOLA WOLF