PUT U NEPOZNATO Supružnici Cisk odlaze humanitarno raditi u Salomonske otoke

Csikove očekuje barem 24-satni put do odredišta, a tamošnji uvjeti života daleko su od civilizacije, živi se bez struje, vode i cesta.


Autor: podravski.hr — 30.07.2013. / 16:06 Aktualno

KOPRIVNICA – Liječnički i bračni par Mirko i Tigrena Csik, oboje 65-godišnjaci danas odlaze raditi u humanitarnu misiju na Salomonsko otočje, državu smještenu oko dvije tisuće kilometara istočno od Australije, blizu Papue Nove Gvineje! Csikovi najprije odlaze na mjesec i pol dana u humanitarnu misiju, a nakon toga postoji mogućnost da ostanu raditi još dvije godine.
Dr. Tigrena Csik poznata je koprivnička oftalmologinja, dugogodišnja predstojnica te djelatnosti u našoj bolnici, koja je već nekoliko godina u mirovini. Dr. Mirko Csik je ginekolog, dugogodišnji predstojnik ginekologije u bolnici koji u rujnu odlazi u mirovinu, a do tada će koristiti godišnji odmor.
– Da ne bih bio klasični penzioner i upao u depresiju, a supruga i ja smo već četiri desetljeća na istom putu, odlučili smo se za nastavak toga puta. Očekujemo tamo mnogo posla i da ćemo biti korisni – kaže dr. Mirko Csik.
Csikove očekuje barem 24-satni put do odredišta, a tamošnji uvjeti života daleko su od civilizacije, živi se bez struje, vode i cesta. No, ono po čemu je ovo otočje poznato, sigurno su nenadmašne ljepote netaknute prirode i Tihog oceana.
– To je naš studentski san koji se tijekom života ne može tako lako ostvariti s obzirom na poslovne i obiteljske obaveze – rekla je dr. Tigrena Csik o razlozima odlaska u humanitarnu misiju te dodala kako im se čini kako im je to naprosto u životu bilo predodređeno.
Csikovi odlaze potpuno volonterski na Salomonsko otočje, boravit će u nekoliko tamošnjih bolnica u dva grada te na kraju u Brumi, misiji koju vode hrvatske Časne sestre milosrdnice, a s kojima su oni već duže vrijeme u kontaktu i koje su posredovale i pomogle u odlasku u misiju.

IZVJEŠTAVA: ADELA SOČEV
Foto: Tigrena i Mirko Csik