Računalna prijevara: Koprivničanka platila tisuće kuna za kredit koji nije dobila

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Unatoč brojnim upozorenjima, još je jedna osoba nasjela na računalnu prijevaru koje su u posljednje vrijeme očito uzele maha. Kao i u nizu prethodnih slučajeva, nesretna je osoba nasjela na obećanja preko interneta o realizaciji brzog i ‘lakog’ kredita.

Opet, kao i nebrojeno puta do sada, ne samo u našem kraju, već i u cijeloj zemlji, drski su prevaranti ‘upecali’ naivnu osobu iskoristivši njezinu složenu financijsku situaciju. U kombinaciji s lakovjernošću, potrebom za novcem i informatičkom neiskustvu, došlo je do najgoreg.

Kako su u srijedu objavili policajci, 69-godišnjakinja s koprivničkog područja nasjela je na jednu takvu internetsku prijevaru. Preko Facebooka je stupila u kontakt s nepoznatim osobama koje su joj ponudile zajam. Kako bi ga realizirali, te su joj osobe naredile da mora uplatiti predujam u smislu osiguranja troškova obrade ili osiguranja kredita. No, nakon što ih je nesretna 69-godišnjakinja poslušala i uplatila zatraženih nekoliko tisuća kuna (policija ne navodi točan iznos o kojem se radi), nije dobila ni lipe obećane pozajmice.

Naprotiv, ostala je bez novca koji je uplatila, a kada je shvatila da je prevarena, prijavila je policiji. No, bilo je prekasno. U ovom slučaju nitko ništa ne bi rekao da iz policije svakodnevno ne upozoravaju građane da pripaze i ne nasjedaju na bilo kakve obećane sumnjive novčane transakcije. U kampanju protiv internetskih prijevara uključili su se i svi mediji, a cilj je jedan. Ne nasjedajte preko interneta na ništa slično jeftino i povoljno, to uvijek ‘smrdi’ na prijevaru.

Policija upozorava građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije, kako ne bi sami postali žrtve. Dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, a ako smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192.Ne šaljite novac nepoznatom, ako ne biste novac dali osobi koju ste slučajno sreli na ulici, ne činite to ni na internetu. Dobro razmislite: ako ponuda zvuči predobro da bi bila istinita, vjerojatno nije. Također, osobne podatke ne dajte putem telefona bez obzira na to kako se netko predstavlja: kao djelatnik vaše banke, predstavnik socijalne skrbi, teleoperater, osoba koja nudi unosan posao ili kredit – priopćili su iz policije.

*Tekst je objavljen u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista

FOTO: ILUSTRACIJA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI