Rade spasio tri prostitutke pa otišao na servis sa svojom Ladom

Radomir Stanković, 76-godišnjak iz Leskovca od rane mladosti često je mijenjao automobile sve dok nije naletio na onog pravog. Desilo se to prije 43 godine kada je naletio i kupio Ladu Žiguli. Međutim, njegova četverokotačna ljubimica ubrzo se počela kvariti pa se Radomir odlučio zaputiti put Moskve i zamijeniti sve dijelove koje može.

Na putu je bio deset dana prije 15 godina no dogodovštine se još prepričavaju.

„Dosadili su mi stalni popravci u Leskovcu i jednog dana odlučio sam da odem u Moskvu. Pojma nisam imao što će me sve snaći na putu jer je to bilo moje prvo putovanje u Rusiju“,  rekao je za JuGmediju.

Krišom se spremao za put i spremao sendviče i nikom nije rekao da je krenuo za Rusiju. Obitelj je navikla da ga više dana nema jer je predavao u više škola diljem zemlje pa je često spavao u drugim gradovima i za ovu pustolovinu saznali su tek kada se vratio. Svojom već starom Ladom išao je preko Rumunjske i Moldavije, gdje je svratio kod poznanika uz koje ga veže sasvim druga pustulovina,  pa s njihovom  kćeri, kao prevoditeljicom, stigao u Moskvu.

„Potražili smo državni servis. Ruski majstori nisu mogli vjerovati da sam čak iz Srbije otišao u Moskvu da popravim auto. Rekli su mi da će biti kao nova za samo četiri sata. I tako je bilo. Za to vrijeme mi smo ručali u nekom restoranu. Kada smo se vratili ispred sebe sam video moju Ladu, novu. Sve je na njoj bilo zamjenjeno, od motora, preko guma, lagera, patosa, hladnjaka i  obojana bojom koja još nije bila popustila. Nisam mogao nagledati se.”

Servis je, kaže, platio samo 230 dolara, što bi tada u Leskovcu platio otprilike tisuću eura.

„Htio sam nove, originalne ruske dijelove. Za sav potrošeni novac mogao sam  kupiti dobru polovnu Ladu ovdje, ali od ove se nisam htio odvajati. Ljubav nema cijenu“, priča dok polako obilazi oko automobila parkiranog u dvorištu svoje kuće.

Prije ovog desetodnevnog putovanja zbilo se nešto još nevjerojatnije. ovaj gospodin kao da je bio glavna zvijezda nekog akcijskog filma. Iz ralja svodnika u Leskovcu spasio je tri mlade djevojke – Rumunjku, Moldavku i Ruskinju.

 “Odveo sam ih u policiju i nakon toga toga je nastala velika afera o kojoj su i mediji pisali. Djevojke su vraćene svojim kućama, a ja sam tri mjeseca kasnije krenuo put Moskve”, prisjeća se i kaže kako je na svome putu svratio do kuće Moldavke jer je znao njenu adresu. Htio ju je pozdraviti.

„Kada su me vidjeli, šokirali su se. Dočekan sam u onoj njihovoj sirotinji kao car. Živeli su bijedno“.

Nakon nekoliko sati boravka kod moldavske obitelji, roditelji su dopustili da njihova kćer krene s njim na put do Moskve.

„Da nje nije bilo ne bih znao kako ući i izaći iz ogromne Moskve. Bila mi je prevoditelj jer ja nisam znao ni riječ ruskog“, kaže.

Iako i danas, priča, njegova Lada može vuči teret od 5.000 kg, on u njoj nikada ne vozi više od troje ljudi.

„Ona i ja družit ćemo se do mog sudnjeg dana“, priča okružen svojom velikom obitelji koja iznova sluša priču o njegovom legendarnom putovanju do Moskve gdje je obavio „generalku“ Lade Žigulin.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI