RADNA MJESTA: Međimurci nas prestigli, uskoro će nas i Zagorci

Podravski list profile

Naša županija, uz Sisačko-moslavačku, ima najporazniji skor u kretanju broja zaposlenih u zadnjih deset godina. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, od krizne 2008. godine do lani izgubljeno je više od 8300 radnih mjesta.

Početkom 2008. godine zaposlenih u županiji bilo je 38,736, a nakon deset godina taj se broj smanjio na 30.352, što je pad od 20 posto. Nestalo je svako peto radno mjesto. Podaci o broju zaposlenih još su porazniji ako se zahvate podaci za zadnjih 20 godina – izgubljeno je čak 15.000 radnih mjesta ili svako treće!

– Nakon velikog opadanja zaposlenosti u 2013. i 2014. godini i neznatnog povećanja u 2015. godini, došlo je do veoma slabog oporavka u razdoblju od 2016. do 2018. godine. U zadnjoj od promatranih godina ostvaren je rast zaposlenosti od samo 1,1 posto. Koprivničko-križevačka županija malim se koracima oporavlja, posve nedovoljno da bi u razmjerno kratkom vremenskom roku nadoknadila velik gubitak radnih mjesta tijekom prethodne duboke i dugotrajne gospodarske krize. Slika koju pružaju podaci o kretanju rasta registrirane zaposlenosti u Koprivničko-križevačkoj županiji nisu nimalo ohrabrujući – komentira se, pak, kretanje zaposlenosti u našoj županiji u analitičkom biltenu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Ako se idemo uspoređivati sa županijama u okruženju, Varaždinska, Međimurska i Zagorska županija imaju bolje brojke od naše. Kod njih je pad broja radnih mjesta bio između četiri i osam posto. Od nas su bolje čak i Belovarsko-bilogorska te Virovitičko-podravska županija, koje smo godinama doživljavali kao znatno nerazvijenije.

Svi ti podaci pojačavaju dojam koji se u zadnje vrijeme sve češće može čuti u javnom prostoru – da naša županija gospodarski zaostaje u odnosu na okolne. Da nije riječ samo o dojmu, osim statistike o padu broju radnih mjesta svjedoče i podaci Hrvatske gospodarske komore, koja od 2016. godine mjeri indekse gospodarske snage županija, koji govori o tome koliko koja županija zaostaje za hrvatskim prosjekom generalno i u pojedinim segmentima.

U tri godine, tako, naša je županija prema indeksu gospodarske snage pala s osmog na deveto mjesto zahvaljujući tome što ju je pretekla Međimurska županija. Za usporedbu, Varaždinska je na četvrtom mjestu.

Župan Koren smatra da velik utjecaj ima Mršićeva politika u Podravci

Mi smo iznad hrvatskog prosjeka samo po prihodima gospodarstva na inozemnim tržištima (čitaj: Podravka) i prema stopi nezaposlenosti. S druge strane, zaostajemo u BDP-u po stanovniku, prosječnoj neto plaći, prihodima poduzetnika po zaposlenom, neto dobiti poduzetnika po zaposlenom i u demografskom indeksu, dakle smanjenju broja stanovnika.

Usto, trend nije dobar jer se indeks gospodarske snage naše županije smanjio od 90,7 iz 2017. godine na 90,6 za prošlu godinu. Opet za usporedbu, Zagorci rastu – u tri godine povećali su svoj indeks gospodarske snage s 85,4 na 88,1 i opasno nam „pušu u vrat“.

Upravo u tom razdoblju, kad je izgubljeno najviše radnih mjesta, od 2008. godine naovamo, Županiju vodi Darko Koren.

­- Mislim da upravo otpremnine, kojima je bivša Mršićeva Podravkina Uprava „usrećila“ više od 1000 „sretnika“ ima najveći utjecaj na podatak – smatra Koren o činjenici da je naša županija prva u državi po padu zaposlenosti.

FOTO Arhiva

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI