RADNICE TEŠKO OPEČENE ‘Gazda nam je davao 120 kuna na ruke, a stradale smo u pogonu kraj peći’

U križevačkom Panpeletu tijekom suđenja upozoravali su kako ozlijeđene tog dana još nisu bile njihove radnice, već su tamo došle "sa svrhom upoznavanja s procesom rada"


Autor: podravski.hr — 14.01.2019. / 16:13 Crna kronika

Ilustracija / Radnice su opečene u požaru

Dvije neprijavljene zaposlenice izdvojenog pogona križevačke tvrtke Panpelet dobit će ukupno oko 80.000 kuna odštete zbog teških opeklina koje su zadobile nakon što je iz tvorničke peći odjednom bukuno plamen, nepravomoćno je presudio Općinski sud u Bjelovaru. Jedna će dobiti 43.000, a druga 37.000 kuna.

Prema presudi, do iznenadnog požara došlo je u Panpeletovu pogonu za proizvodnju peleta i briketa u Garešnici, a radnice su zahvaćene plamenom koji je buknuo iz peći za sušenje piljevine pokraj koje su se nalazile uklanjajući drvene ostatke s rešetke u koju se umeće piljevina. Zaposlenice nisu bile prijavljene te su radile na crno, a prema njihovu svjedočenju, za svoj rad na ruke su svaki dan od ‘gazde’ dobivale 120 kuna. Osim toga, inspektor kobnog je dana ustanovio kako nisu osposobljene za rad na siguran način, niti im je u pogonu itko mogao pružiti prvu pomoć.

Panpelet i odgovorna osoba pravomoćno su prekršajno kažnjeni jer su zaposlenice bile neprijavljene, a nakon izvida policija je podnijela i kaznenu prijavu zbog kaznenog djela protiv opće sigurnosti kojim su drugome prouzročene teške tjelesne ozljede. Jedna od radnica, prema presudi, zadobila je opekline veće površine obje ruke i potkoljenice te desnog ramena, a druga opekline obje potkoljenice, desne podlaktice i nadlaktice te opekline lica. Liječile su se u zagrebačkoj traumatološkoj klinici.

U križevačkom Panpeletu tijekom suđenja upozoravali su kako ozlijeđene tog dana još nisu bile njihove radnice, već su tamo došle “sa svrhom upoznavanja s procesom rada, uz namjeru Panpeleta da s njima zasnuje radni odnos u skladu sa zakonom ukoliko bi se obje strane oko toga suglasile”. Osim toga, istaknuli su, radnice su same otišle do peći premda tamo nisu trebale biti.

No, nakon svih provedenih dokaza Općinski sud je radnicama dosudio odštetu, a Panpelet će se žaliti na presudu. (rm)

FOTO: ILUSTRACIJA