Radnici u šoku, DORH istražuje: Na deponiju šljunka u Podravini pronašli sumnjivu ljudsku lubanju

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Radnici šljunčare Jegeniš nedaleko od Koprivnice nemalo su se iznenadili kod su na deponiju šljunka, prilikom redovitog obilaska pogona za eksploataciju, pronašli ljudsku lubanju. O svom nesvakidašnjem pronalasku  odmah su obavijestili policiju. Priča o lubanji vrlo je zanimljiva jer je ovaj ljudski ostatak „preživio“ iskop plovnim bagerom, kao i prijenos materijala po transportnoj traci, ali i kretanje radnih strojeva i utovar šljunka za daljnji transport.

Lubanja je pronađena na Jegenišu

– Kolega je obilazio postrojenje i vidio da se na mjestu gdje se šljunak deponira nalazi nešto neobično. Kad se približio, njegovu iznenađenju nije bilo kraja. Odmah je alarmirao svoje nadređene koji su tada o tome obavijestili policiju –  rekao nam je radnik šljunčare Jegeniš.

Policija je izuzela lubanju, a naknadim pregledom nađena je i ljudska bedrena kost. Utvrđivanje identiteta pokojne osobe još uvijek traje, a u cijelu priču uključio se i DORH.

– U srijedu, 4. ožujka, na dijelu eksploatacijskog polja na jezeru Jegeniš prilikom iskopa šljunka plovnim bagerom na dubini između 10 i 15 metara izvađena je ljudska lubanja i bedrena kost. Na mjestu događaja obavljene su očevidne radnje te se daljnje kriminalističko istraživanje provodi u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Varaždinu – priopćili su iz PU koprivničko- križevačke.

Ako policija i državno odvjetništvo utvrde da se ne radi o kaznenom djelu ili nestaloj osobi, postoje i druga objašnjenja kako bi se lubanja mogla naći baš u tom predjelu.

O lokaciji Jegeniš, koja se u narodu spominje i kao Tursko groblje, bilo je i spomena u znanstvenima radovima, pa tako i u članku „Slučajni arheološki nalazi iz podravskih šljunčara kao indikatori odnosa čovjeka i prirode“, autora Roberta Čimina, sadašnjeg ravnatelja koprivničkog muzeja.

Mjesto na Jegenišu gdje je pronađena

– Posebnost šljunčare Jegeniš kod Đelekovca jest velik broj pronađenog oružja iz određenih povijesnih razdoblja. Tako se primjerice brojna koplja s kratkim usadnikom i dugim uskim listom te naglašenim središnjim rebrom pripisuju razdoblju mlađeg željeznog doba i keltskom plemenu Skordiska – objasnio je Čimin, koji je u svome radu dodao da su na tom području, osim oružja, s kojim su se pokapali pokojnici, već pronašli i ostatke ljudskog kostura, pa tako i dijelove lubanje, što može upućivati na to da se radi o „sakralnom prostoru na kojem su ljudi pokapani kroz duže vremensko razdoblje, od mlađea željeznog doba do ranoga srednjeg vijeka“ te da bi ovo moglo biti vrlo vrijedno arheološko nalazište.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI