Radnik pao sa 7,5 metara, gazda oslobođen krivnje

Podravski list profile

Pravomoćnom presudom Općinskog suda u Koprivnici koprivnički poduzetnik Nino Treščec (48), vlasnik tvrtke Nitre, oslobođen je krivnje da je kao direktor tvrtke odgovoran za teško stradavanje radnika Dejana Sirovca tijekom izgradnje farme u Hudovljanima krajem svibnja 2011. godine.

Nesretni je Sirovec pao sa 7,5 metara visokog krova farme u izgradnji i teško se ozlijedio. Propao je kroz salonitnu ploču, pao na beton te je ozlijedio lubanju i kralješke. Sirovca, tada zaposlenika Treščecova Nitrea, angažirala je tvrtka Eltegro, koja je zapravo bila glavni izvođač radova na farmi Damira Markešića u Hudovljanima, a Treščec se kao odgovorna osoba i njegov poslodavac teretio da je iz nehaja, propustom zaštite na radu, skrivio stradavanje radnika.

Branitelj Nine Treščeca Krunoslav Kunštić od početka postupka tvrdio je, doduše neizravno, da je na optuženičkoj klupi potpuno kriva osoba, to jest da Treščec ne može biti kriv za eventualne propuste sigurnosti na radovima jer Nitre nije bio glavni izvođač, već Eltegro.

Do pravomoćnosti presude u prvom postupku na Općinskom sudu u Koprivnici Treščec je nepravomoćno proglašen krivim i osuđen uvjetnim zatvorom, no tu je presudu viši sud ukinuo i vratio na ponovno suđenje nakon žalbe Treščecova braniteljskog tima. U ponovljenom je postupku ovog puta sutkinja uvažila tvrdnje obrane i poduzetnika nepravomoćno oslobodila krivnje.

No, tužitelji su se žalili, žalba im je uvažena i predmet je dospio i na treće razmatranje koprivničkog Općinskog suda. No, i u tom je postupku Nino Treščec oslobođen krivnje. Tužitelji nezadovoljni presudom i tada su se žalili, no Županijski sud u Varaždinu nedavno im je odbio žalbu i potvrdio prvostupanjsku oslobađajuću presudu.

U svojoj obrani Nino Treščec iskazao je iskreno žaljenje zbog stradavanja svog radnika, međutim, poricao je krivnju zato što je tvrdio da on nije mogao biti nadležan za sigurnost na tuđem gradilištu. Pojasnio je da među poduzetnicima koji su u dobrim poslovnim odnosima postoji običaj ‘posuđivanja’ radnika.

Tako je Željko Obran, vlasnik tvrtke Eltegro, tražio Ninu Treščeca radnike da mu obave postavljanje gromobrana na farmi. Ovaj mu je poslao radnike kao protuuslugu koju će mu vratiti jer su si tako već posuđivali radnike. No, Dejan Sirovec je padom s krova hale, osim vlastitog teškog stradavanja od kojeg se još uvijek oporavlja, neizravno pokrenuo i ovaj sudski postupak koji je osam godina od nesreće konačno dobio pravomoćni epilog.

FOTO: Nikola Wolf

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI