RADNIK UPAO U KISELINU Ravnatelj bolnice: Njegov će oporavak najviše ovisiti o jednoj stvari

Koncentriranija kiselina u postotku iznad 30 posto klasificirana je kao korozivno sredstvo i u doticaju s kožom stvara teške opekline. No, opasne su i korozivne pare koje ulaze u dišne organe


Autor: podravski.hr — 25.10.2018. / 14:24 Aktualno

Ilustracija / Opća bolnica u Koprivnici

Đurđevački radnik (39) koji je jutros upao u bazen sa solnom kiselinom zbrinut je na intenzivnom odjelu koprivničke Opće bolnice. Ravnatelj bolnice dr. Mato Devčić izjavio nam je kako se u ovome trenutku ne mogu davati procjene koliko je njegov život ugrožen.
– Kod takvih ozljeda potrebno je pričekati jedan do nekoliko dana kako bi se moglo izaći s takvom prognozom, među ostalim, kako bi se vidjelo koliko je agensa eventualno prošlo kroz gastrointestinalni trakt te u kojoj je mjeri on oštećen – rekao nam je dr. Mato Devčić.
Kako smo ranije OBJAVILI, radnik tvrtke Kotlar iz Đurđevca danas oko 8 sati teško je stradao u nesreći na radu. Htio je za dizalicu zakačiti metalnu ogradu koja se trebala očistiti u bazenu sa solnom kiselinom. U jednom trenutku, dok je bio pokraj bazena, izgubio je ravnotežu i pao ravno u bazen s opasnom tekućinom.
“Kolege su u jednom trenutku vidjele da ga nema i pronašle su ga u bazenu. Nadamo se da ozljede nisu opasne po život te da će se brzo oporaviti”, kaže Ivan Radman, voditelj proizvodnje u đurđevačkoj tvrtki.
Inače, solna ili klorovodična kiselina primjenjuje se u proizvodnji mnogih, ali i u metalurgiji za čišćenje metalnih površina od oksida. U kućanstvima se koristi kao otapalo za kamenac i u slobodnoj prodaji može se kupiti 20-postotna koncentracija.
No, koncentriranija kiselina u postotku iznad 30 posto klasificirana je kao korozivno sredstvo i u doticaju s kožom stvara teške opekline. No, opasne su i korozivne pare koje ulaze u dišne organe. (hš, db)

Pogon tvrtke u kojoj je radnik upao u bazen s kiselinom

FOTO: DARKO IMBRIŠA