Radnika ni za lijek: Ako znate ‘delati’ nevjerojatno je da ste bez posla

Rekordno niska nezaposlenost zabilježena je krajem listopada ove godine u našoj županiji. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje, imali smo „tek“ 1678 nezaposlenih osoba, što je za 62 osobe manje u odnosu na rujan. Kad se gleda listopad prošle godine, onda je nezaposlenost smanjena za čak 556 osoba, što je visokih 25 posto.

Kako doznajemo na Zavodu, tijekom listopada iz evidencije nezaposlenih „izbrisano“ je 336 osoba, zbog novog zapošljavanja njih 249. Velik dio, njih 225, zaposlilo se kod nekog od poslodavaca, a ostali su ili registrirali svoje radnje, obrte ili poduzeća ili su se počeli baviti poljoprivredom. Najviše ih je posao našlo u prerađivačkoj industriji, u pogonima, građevini i sličnim zanimanjima, njih 47. Bilo je u listopadu i onih neaktivnih, koji se nisu trudili naći posao pa su maknuti s „liste“, a takvih je bilo 16 u cijeloj županiji. U listopadu je i šest osoba službeno odjavljeno u Hrvatskoj te su našli posao u inozemstvu.

Bilo je u međuvremenu i onih koji su nažalost došli na Zavod za zapošljavanje, a od njih 274 izravno s radnog mjesta došlo ih je 170. Kao i u slučaju zapošljavanja, tako i u slučaju kad su ostali bez posla, najviše je takvih osoba koje su radile u prerađivačkoj industriji. Dodajmo i kako su u prvih deset mjeseci ove godine sveukupno na Zavod došle 2854 osobe, što je u odnosu na isto razdoblje 2020. godine manje za njih 863. U najviše slučajeva radnicima je istekao ugovor na određeno vrijeme (1169), dok je poslovno uvjetovani otkaz zbog gospodarskih neprilika dobilo njih 245.

Dodajmo i kako poslodavci i dalje traže radnike, čak 20 posto više nego u listopadu prošle godine. Dostupno je bilo 591 radno mjesto, a kad bismo zanemarili zahtjeve obrazovnih ustanova koje u ovo vrijeme godine objavljuju natječaje za mjesta nastavnika i profesora – onda je najveća potreba za radnicima u prerađivačkoj industriji. Najtraženija su zanimanja i ovoga mjeseca bila zidar i radnik u niskogradnji. Unatoč rekordno niskoj nezaposlenosti i dalje je velik problem što značajan udio u onima koji nemaju posao imaju mlađe ili osobe srednje dobi. Čak 35 posto od 1678 ukupno nezaposlenih su osobe do 29 godina starosti.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI