Radnika za posao u štali nemoguće je pronaći, a plaća je 4000 kuna

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Mjesto Miholec u Općini Sveti Petar Orehovec pravo je sirarsko čudo – u jednoj ulici, na razdaljini od samo nekoliko stotina metara, nalaze se čak tri male sirane.

Najstarija među njima je ona obitelji Cvetko, supružnika Marija i Valentine. Oni su prije 11 godina registrirali proizvodnju, ali obiteljska tradicija sirarstva seže još do Mariovih roditelja, nekoliko desetljeća u prošlost.

– Imamo 16 krava i prerađujemo oko 200 litara mlijeka dnevno. U prosjeku je potrebno oko sedam litara za kilogram sira. Usto obrađujem oko 15 hektara zemlje. Težak je to posao, svakodnevni, i najveća je mana nedostatak slobodnog vremena. Evo, sad ćemo si složiti da na sam Božić ne budemo radili u sirani, ali na Štefanje pogon opet ide – kaže Mario.

A može li obitelj u kojoj su su Marija i Valentine njihovo dvoje djece te njegovi roditelji dobro živjeti od proizvodnje sira?

– Može se živjeti, ovisi što smatrate pod tim ‘dobro’ – odgovara Mario.

Cvetkovi proizvode polutvrde sireve, neke sa začinom poput paprike i vlasca, pa škripavac, svježi kravlji sir i vrhnje, a glavni je plasman na zagrebačkoj tržnici na Kvaternikovu trgu.

Kad su krenuli u registraciju, suočili su se sa strogim propisima za proizvodnju sira u Hrvatskoj. Morali su imati čak sedam prostorija za siranu, daleko više nego što je uistinu potrebno. Naravno, to je poskupjelo inicijalnu investiciju.

– Za proizvodnju su dovoljne i dvije prostorije, a ostale sada koristimo kao skladišni prostor. Bilo bi puno bolje da smo mogli izraditi siranu onako kako nama paše, a ne po pravilniku koji je sastavio netko u Zagrebu – kazao je Mario.

Samo prvi inventar za siranu stajao je oko 200.000 kuna, a tu je bilo još i ulaganje u adaptaciju stare gospodarske zgrade u siranu. U posao su ušli s vlastitom ušteđevinom.

– Podrška države malim sirarima? Jedinu podršku dobili smo 2009. godine, kad smo dobili 120.000 kuna za inventar – velio Mario.

A problema je puno. Jedan od njih leži u tome što su se troškovi proizvodnje u deset godina znatno povećali, a cijena sira tek je minimalno porasla. No, još je veći problem u nedostatku radne snage.

– Bilo bi dobro kad bismo mogli zaposliti dvije osobe, jednu u štali, a drugu u sirani, tada bi meni i supruzi bilo lakše, ali što da činimo kad nitko ne želi raditi. Radnik koji bi radio s blagom imao bi posla dva sata ujutro i dva navečer, a imao bi plaću između 3500 i 4000 kuna. No, naprosto nitko to neće – žali se Mario.

FOTO: Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Željko Car dobio nagrade u Americi i Rusiji

Đurđevčanin Željko Car, jedan od najuspješnijih podravskih umjetničkih fotografa i ove je godine osvojio brojne nagrade i priznanja na izložbama fotografije diljem svijeta. Najnoviji je

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI