“Rado Evropa počinje iza dravskog mosta u Dubrave Donje”

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Piše Vladek Antolaš Mastermind

Neki dan poslom sam proputoval celo Međimurje, u krug. Prelaskom preko mosta u Donjoj Dubravi prisetil sam se nekih mladih dana kad sam tuda bauljal z familijom natiskan u renault 4 u potrazi za kožnom jaknom „ramonsicom„  jer je pukla vijest da su jakne misteriozno stigle u Čakovec i jedino u Čakovec. Išla je i baba z nama da joj rit vidi puta.

Još za Jugoslavije nije se moglo kupiti svega i svud ko danas, a pogotovo ako si s 15 godina odlučil i shvatil da si u duši roker pa bi se tak i obačil. Naravno, jakne su rasprodali, a meni je japa kupil kaubojsku s resicama, ne kožnjak s remenom i netima, jer da se ne trošilo gorivo za badava. Mauna, bi rekli. Prepal sam v crnu zemlju, al ipak sam jaknu nosil i tržil prču da je baš to moderno. Uglavnom, to je bio moj prvi susret s Međimurjem.

Kasnije smo u novostvorenoj Hrvatskoj ko pravi fakini odlazili u klub EX u Gornji Krušanec i u neki disko u Domašincu. Tu smo već bili cijenjeni gosti izdaleka iz Đurđevca, molim te lepo. Navek smo imali osjećaj da smo VIP gosti i možda malo iznad lokalaca.

Kak i ne bi kad je kod nas teklo med i mleko. INA je natepla u naš Đurđevec terencov sa svih strana, renta je curela na pipe, plivalo se u lovi da smo čak imali prvoligaše u košarci, a kod njih samo krumper. Činilo se da smo korak ispred…
I tak prije par dana ja se vozam (delam) po Međimurju i čudim se kak je sve zriktano. Kao da su oni sad korak ispred!?
Rado Evropa počinje iza dravskog mosta u Dubrave Donje.

Dobro, Dubrava još malo k nama vleče, ali Prelog, Mala Subotica, Domašinec, Štrigova pa Mursko Središće, to se sve moraš namučiti da najdeš hižu koja nema fasadu i rosfraj plota. Po selima nema da se gnojnica sceđa z pod vuličnih vrat na vulico ili barem ja to nesem videl. Kod nas jesem i denes.

Tam jedno selo Mačkovec fast food ima, a naša sela ni dućana, a kamoli birtije.

Obrtnikov i poduzetnikov ko šodra. Imaš osjećaj da imaju poslovnih hali više nego mi raspela na križanju. Kam je to otišlo? Čakovec je priča za sebe, to nemam kaj NI opisivati.

Malo sam zaviden, baš su nas prešišali.

Onda, kak se to dogodilo da su naočigled prestigli celi naš kraj Podravine i Prigorja?

Iste radne navike imamo, i mi i oni vredni te prevredni. Možda je razlika u tome da tam HDZ neje bil na vlasti? No, ni v Đurđevcu neje bil baš puno na vlasti, ni v Koprivnici isto, tak da ni ta teorija ne pije vodu.

Jednostavno enigma mi. Kak par kilometri dalje se moru ubrzano razvijati, a mi laganini. Možda je do nas, a malo i do politike. Zar se niko neje setil od politike zeti olovku i teku i otiti prepisati v Međimurje kak to sve funkcionira? Možda je Mura ta koja donosi frišku vodu ideja, a dok dojde po Dravi do nas, sve se razvodni?

Kod nas je ovih dana bitno ko koga ne bu podržal vu vlasti i ko kome bude stolca zmeknol, kajlu fteknol. Mi baš valjda nemremo bez da se vadi linjer i da se meri čiji je pimpek vekši, a problemi na čekanju.

Lepo bi bilo da sad kad su svi izbori prešli, da politika krene v malu školu k Međimurcima, da se primu za ruke i ko jedan krenu za naše bolje sutra kopirati taj zapad. Meni zgleda da se svi naši fale (od župana na dalje) da idemo pun gas i znajte da idemo, ali možda ko ona baba z Belovara – pun gas v prvoj sve dok se mašina ne vužge.

Šaltaj v drugu, bačo!

Vladek Antolaš Mastermind
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Prikupljaju uzorke rakije i octa za izložbu

Poljoprivredna udruga Kalinovac organizira 12. Međunarodnu izložbu rakije, pripravaka od rakije i octa u povodu dana Općine Kalinovac, odnosno manifestacije Lukovo v Kalnovcu 2021., stoga

Naši mališani obilježili Olimpijski dan

U Dječjem vrtiću Fijolica Novigrad Podravski prošli tjedan tradicionalno je obilježen Hrvatski olimpijski dan. – O Hrvatskom olimpijskom danu smo razgovarali, upoznali se s njegovim

Umirovljenici uživali u Daruvaru

Članovi udruge umirovljenika općine Kalinovac nedavno su posjetili Daruvar i Daruvarske toplice u okviru svog projekta Druga doza energije. Dan za rehabilitaciju u Daruvarskim toplicama

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI