Rajn kaže da ima većinu, ali se čekaju preslagivanja na razini županije

Iako je bila najavljena za prošlu srijedu, konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Križevci nije se održala, već je odgođena za preksutra, odnosno za tjedan dana kasnije. Prema izbornim rezultatima, 19 vijećnika ostvarilo je pravo na mandat od čega je najviše, njih osam, osvojila kandidacijska lista aktualnog gradonačelnika Marija Rajna, što znači da su mu za većinu potrebna još dva glasa. Tri mandata dobili su HDZ, SDP i HDS, dok su dva mandata pripala nezavisnoj listi Ivana Majdaka.

Kako se sjednica nije održala prema predviđenom, za pretpostaviti je da se radi o slaganju većine koja vjerojatno ima veze i sa Županijskom skupštinom u kojoj lista gradonačelnika Marija Rajna ima tri mandata koja mogu biti izrazito bitna. Tako se ne zna tko će sastaviti većinu u Županijskoj skupštini, a ne zna se ni tko će biti prevaga u križevačkom Gradskom vijeću.  

U kojem će se smjeru tko opredijeliti nije potpuno poznato, no gradonačelnik Rajn imat će većinu u Križevcima, a očekuje podršku predsjednika Vijeća koji bi bio iz kluba nezavisnih vijećnika. Hoće li se tom klubu nezavisnih vijećnika pridružiti mandati neke stranke, ovisi o koaliciji na razini županije.

Također i suprotno informacijama koje dolaze iz „kampa“ Marija Rajna, prema dostupnim informacijama, izgleda da lista Ivana Majdaka zasad neće biti u koaliciji s većinom, no svi pregovori su još u tijeku, a većina izabranih vijećnika nije bila dostupna za komentare. S druge strane SDP ima kočnicu dati podršku Mariju Rajnu, koji će pak činiti većinu u Županijskoj skupštini s Mrežom i HDZ-om. Jedino je zasad sigurno da će se sjednica održati prekosutra, a onda će se znati (ili ipak još ne) županijsko rješenje u kojem većinu pokušava skupiti aktualni župan Darko Koren, inače Križevčanin.

Podsjetimo, u Gradskom vijeću u Križevcima s liste Marija Rajna izabrani su i Mario Martinčević, Danijel Šaško, Miroslav Petračija, Igor Frbežar, Hrvoje Gužvinec, Štefica Wolf i Mirko Sokolić. Kako će aktualni gradonačelnik svoj mandat morati staviti na mirovanje jer ne može obnašati i dužnost gradonačelnika i vijećnika, s njegove će liste u Vijeće najvjerojatnije Eduard Krmpotić kao deveti nositelj s liste. Predstavnici HDZ-a bit će Mato Devčić, Martina Zdilar Sertić i Goran Hrg, SDP-a Marko Katanović, Valerija Golubić i Mateja Vrbek, HDS-a Ivica Švagelj, Denis Maksić i Marko Vrbanec, dok će kao nezavisni dva mandata imati Ivan Majdak i Marijana Šatrak s liste nezavisnih, a za očekivati je da će neki od izabranih vijećnika također staviti mandat na mirovanje zbog drugih obaveza pa će sastav Vijeća biti malo drugačiji.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI